Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Трибина „Међународно хуманитарно право - Савремени изазови“


05.12.2018

Проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије отворио је трибину „Међународно хуманитарно право - Савремени изазови“, коју је Црвени крст Србије организовао 4. децембра 2018. године. 

Као панелисти на трибини су учествовали Амбасадор Бранимир Филиповић, помоћник министра за безбедносну политику у Министарству спољних послова Републике Србије говорио је о безбедносној политици, питањима разоружања, непролиферације и контроле наоружања; Амбасадор Славољуб Царић, начелник Одељења за међународно правне послове у Министарству спољних послова Републике Србије говорио је о међународним аспектима хуманитарног права; проф. др Вања Роквић, Факултет безбедности Универзитета у Београду, своје излагање посветила савременим оружаним сукобима, системима наоружања  и безбедносним изазовима; мајор доцент др Негован Иванковић, представио је техничке аспекте нуклеарног оружја.

Студенти Правног факултета Универзитета у Новом Саду,  Правног факултета Универзитета у Крагујевцу,  Војне академије Универзитета Одбране, Правног факултета за привреду и правосуђе у Новом Саду, Факултета за пословне студије и право у Београду, Факултета безбедности, Правног факултета Универзитета у Нишу, Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Државног универзитета у Новом Пазару и као посебни гости представници Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, активно су учествовали, постављали питања и размењивали идеје и ставове  са панелистима.

Ова трибина је била део истоименог дводневног Семинара који је допринео да се студенти  ближе упознају са  активностима Црвеног крста Србије, Међународног комитета Црвеног крста, размене идеје и искуства са стручњацима у области међународног хуманитарног права и официрима Војске Србије.