Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Трибина „Постојећи модел подршке породицама лица оболелих од деменције“


25.05.2022

У просторијама Градске општине Раковица 24. маја 2022. године одржана је трибина  под називом „Постојећи модел подршке породицама лица оболелих од деменције“. Трибину су организовали неформална мрежа помагача породицама оболелих од деменције у чијем саставу су ХХУ Хлеб живота, Волонтерски сервис Звездара, УГ Окриље, УГ Дестигма а уз подршку мреже ХуманаС. Поред представника Црвеног крста Србије на трибини су учествовали представници Градског завода за геронтологију, Градског завода за јавно зравље, Института за ментално здравље, Геронтолошког центра Београд, Центра за социјални рад Раковица.

Процене показују да више од 55 милиона људи (8,1% жена и 5,4% мушкараца старијих од 65 година) живи са деменцијом. Процењује се да ће овај број порасти на 78 милиона до 2030. године и на 139 милиона до 2050. године. Али не пате само особе са дијагностикованом деменцијом, пате и њихове породице. Погрешно је мислити да деменција утиче само на памћење, она утиче на обављање свакодневних активности, а инвалидност повезана са деменцијом доводи до трошкова, које углавном мора породица да покрије.

Представница Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић говорила је на тему “Живети са деменцијом у савременом свету” и истакла да нега која је потребна за особе са деменцијом обухвата примарну здравствену заштиту, специјалистичке услуге, услуге у заједници, рехабилитацију, дуготрајну негу и палијативно збрињавање, лекове за деменцију, производе за хигијену, асистивне технологије и прилагођавање домаћинства. Врста и ниво услуга које пружају здравствени и социјални системи такође одређују ниво неформалне неге, коју првенствено пружају чланови породице. Неформална нега чини око половину глобалних трошкова деменције, док трошкови социјалне заштите чине преко трећине.  У 2019. неговатељи су проводили у просеку пет сати дневно пружајући подршку за свакодневни живот особи о којој су се бринули, 70% те неге пружиле су жене.

Неопходан корак у обезбеђивању подршке и достојанства је употреба савремених технологија, које могу да се користе за подршку како неговатељима тако и особама које болују од деменције.  Црвени крст Србије у ту сврху користиће таблете за когнитивне вежбе са особама са дијагностикованом деменцијом у циљу унапређења здравља.

Деменција одузима милионима људи њихова сећања, цео претходни живот, одузима им њихове породице, одузима им достојанство и независност, али и ми нешто губимо, ми губимо њих и нама осталима деменција одузима људе које познајемо, волимо, одузима нам људе за које смо везани. Савремени свет још увек није место које омогућава достојанствено за особе које болују од деменције и њихове породице, још увек су невидљиви, изневерени и изоловани. Још увек нисмо успели да им обезбедимо подршку ни довољан број обука, ни услуге у заједници, ни услуге предаха, не користимо нове технологије у сврху унапређења здравља.

Наука је напредовала, технологија је напредовала, приступ заснован на правима је заузео своје место, међутим и даље и у 21. веку имамо много стигме, предрасуда и дискриминације усмерене на особе које болују од деменције и њихове породице чиме се повећава већ негативан утицај на психолошке, социјалне, емоционалне и финансијске аспекте њихових живота. Вратимо им достојанство - крајње је време.