Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Трибина „Превенција насиља над старијима“ – Светски дан борбе против насиља над старијима


14.06.2024

У петак 14. јуна 2024. године је у десет часова одржана трибина „Превенција насиља над старијима“, а поводом обележавања 15. јуна, Светског дана борбе против насиља над старјима. На трибини су говорили Наташа Тодоровић, Црвени крст Србије, Тања Пријић, канцеларија Повереника за заштиту равноправности, Надежа Сатарић, Удружење снага пријатељства – Amity, а циљ је био да се старији упознају са типовима насиља, ризицима од насиља и начинима на које се насиље може безбедно пријавити.

На трибини је учествовало двадесет старијих особа и разговарало се о свих пет главних типова насиља и њиховој преваленци, као о и томе зашто старији не пријављују насиље. Наташа Тодоровић је говорила о типовима и ризицима насиља, Надежда Сатарић о финансијском насиљу а Тања Пријић о злоупотребама везаним за право наслеђивања имовине.

Светски дан борбе против насиља над старијима се у свету обележава од 2006. године, на иницијативу Међународне мреже за борбу против насиља над старијима (INPEA) а у Србији се од 2007. године на иницијативу Црвеног крста Србије обележава у сарадњи цивилног и јавног сектора. Од 2011. године овај датум увршћен је и званично у календар Уједињених нација. Неке од зналчајних статистика везаних за овај датум су:

  • Приближно 1 од 6 особа старијих од 60 година доживела је неки облик злостављања у заједници током прошле године.
  • Стопе злостављања старијих особа су високе у установама као што су домови за старе и установе за дуготрајну негу, са 2 од 3 члана особља који признају да су починили злостављање у протеклој години.
  • Стопе злостављања старијих порасле су током пандемије КОВИД-19.
  • Злостављање старијих особа може довести до озбиљних физичких повреда и дуготрајних психичких последица.
  • Предвиђа се да ćе се злостављање старијих особа повеćати јер многе земље доживљавају убрзано старење становништва.
  • Глобална популација особа старијих од 60 година ćе се више него удвостручити, са 900 милиона у 2015. на око 2 милијарде 2050. године.

Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије ће данас учествовати и на догађају који у Њујорку заједнички организују Идељење Уједињених нација за економска исоцијална питања (UN DESA) и Међународна мреже за превенцију насиља над старијима (INPEA), где ће говорити о старијим особама у ванредним ситуацијама и оружаним сукобима.