Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

ФЕСТИВАЛ ДЕЧИЈИХ ПОЗОРИШНИХ ПРЕДСТАВА У ЗРЕЊАНИНУ


27.03.2018

Црвени крст Србије, по пети пут заредом организуje Фестивал дечјих позоришних представа у Зрењанину од 28. до 30. марта 2018. године. Фестивал је део програма „Промоција хуманих вредности“ који има за циљ смањење насиља међу младима. Суорганизатор Фестивала је Црвени крст Зрењанина, а представе ће се изводити у Народном позоришту у том граду. Швајцарска агенције за развој и сарадњу (SDC) финансијски је подржала одржавање фестивала дечијих позоришних представа који оранизује Црвени крст Србије.

На Фестивалу ће учествовати око 300 „малих глумаца“, као и  едуковани млади волонтери Црвеног крста и просветни радници из 26 средина у Србији. Током трајања Фестивала ученици трећег и четвртог разреда основне школе, презентоваће својим вршњацима представе које садрже поруке о значају толеранције и поштовања различитости. Представе су осмишљаване у складу са темама програма „Промоција хуманих вредности“, а  то су: толеранција, ненасилна комуникација, лични, групни и културални идентитет и поштовање различитости, превенција дискриминације и стигматизације, родна равноправност, дечја права и превенција насиља у електронским медијима. Деца учесници фестивала ће изводити представе у трајању од по 15 минута.

Током прошлогодишњег фестивала, који је одржан у Београду, по одлуци жирија, најупечатљивије представе су имали: Црвени крст Сомбор, Ужице и Ковин. За најбољег „глумца“ изабран је дечак који је глумио у представи Црвеног крста Младеновац, а „глумица“ у представи Црвеног крста Крагујевац. Најбољу сцену и костиме прошле године  приказао је Црвени крст Мионица.

На овогодишњој манифестацији у Зрењанину своја знања и таленат ће презентовати деца из 26 градова и општина са територије Републике Србије и то из: Врбаса, Сомбора, Зрењанина, Новог Сада, Ковина, Руме, Старог Града, Вождовца, Чукарице, Раковице, Младеновца, Шабца, Мионице, Горњег Милановца, Крагујевца, Краљева, Свилајнца, Параћина, Трстеника, Ћићевца, Пожеге, Ивањице, Ужица, Неготина, Зајечара и Власотинца.

И ове године ће организације Црвеног крста у градовима и општинама, након фестивала, ученицима основних школа у својој средини, приказати позоришну представу, коју су осмислили у оквиру програма "Промоција хуманих вредности“и приказали је у Зрењанину.