Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Хиљадупетсто деце овог лета у Одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићу


23.07.2022

Хиљадупетсто деце, после паузе од две године услед корона вируса, поново ће боравити овог лета у Дечјем одмаралишту Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићу.

Током десетодневних смена у Одмаралишту ће боравити деце корисници Програма народних кухиња Црвеног крста, деца из енклава на Косову и Метохији, ђаци пешаци, деца из хранитељских продица као и деца из социјално најугроженијих породица грађана Србије.

Средства за боравак  деце и њихових васпитача обезбедило је и ове, као и низ претходних година, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије.

Веома значајан допринос у обезбеђивању средстава такође су дали својим донацијама и грађани Београда преко уплатнице која је достављена уз рачун „Инфостана“, организације Црвеног крста у општинама, градовима и покрајинама уз подршку локалних самоуправа и донацијом компаније „Јуб“.

Током боравка у Одмаралишту деца ће имати могућност да науче основе прве помоћи, сазнају више како да не постану жртве тровине људима, стекну нова другарства, науче да пливају али и представе своје таленте у оквиру бројних радионица – ликовна, музичка, плесна, драмска и друге. У свим овим активностима помажу им млади волонтери Црвеног крста Србије из 19 општина и градова у Републици Србији.

Данас, 22. јула 2022. год. децу  су у Одмаралишту посетили председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић, генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић, потпредседник општине Херцег Нови Мирко Мустур и председник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић.

„Деци којој детињство није лако показујемо да живот може бити леп и праведан и да се за то вреди борити и надати се. Ово је наш покушај да им помогнемо у социјализацији. Ово је наша заједничка борба да им покажемо лепо лице живота, прави пут и не дамо им да оду на странпутицу. У томе им помажу млади едуковани волонтери Црвеног крста.

Захваљујући помоћи од 60 милиона динара, коју смо добили од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, успели смо да у време када одмаралиште није радило због корона вируса обновимо и реновирамо објекат и учинимо га још лепшим местом за боравак наше деце“, изјавио је председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић.

Генерални конзул Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић је рекао :

„Захваљујем вам се за све оно што чините за децу да постану добри и хумани људи. Децу, мале људе , учите како да постану велики људи.

Добар комшија је некад важнији од брата, а ми на овај начин градимо мостове пријатељства и спајамо људе и народе“.

Мирко Мустур, потпредседник општине Херцег Нови је истакао:

„Сарадња са Црвеним крстом Србије се никада није ни прекидала, већ се само проширивала и увек је била у оба смера. Посебно нам је драго што су код нас на летовању деца са Косова и Метохије, она која немају право на детињство као друга деца. Оваквим активностима показујемо да њихови сународници мисле на њих и подржавају их“.

„Срећан сам и поносан сам што сам са вама и што могу и желим помоћи да се деца осећају лепо на нашем мору“, изјавио је Иван Отовић, председник Скупштине Херцег Новог.