Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

ЦРВЕНИ КРСТ СРБИЈЕ И ЛИДЛ: ЗА СТАБИЛНИЈЕ РЕЗЕРВЕ КРВИ


22.03.2024

Компанија Лидл Србија је традиционални партнер Црвеног крста Србије и кроз препознавање корпоративне одговорности током претходних година кроз више акција подржала је хуманитарне активности Црвеног крста Србије.

Ове године, Лидл Србија наставља да негује заједничке вредности са Црвеним крстом Србије, као што су истицање здравог стила живота, алтруизма и хуманости, због чега донира средства у износу од 1.800.000 динара Црвеном крсту Србије, проширујући свој домен подршке.

Сврха ове донације је у циљу подршке добровољном давалаштву крви и младим волонтерима окупљеним у „Клубове 25“,  који су њему посвећени. Тим поводом, већ су одржане прве радионице са волонтерима Црвеног крста Србије и креиран је план акција за 2024. годину.

Подсећамо да је на почетку 2024. године, компанија Лидл Србија заједно са Црвеним крстом Србије реализовала пројекат „Мала дела су велика ствар“, чиме се по процени помогло више од 2.500 домаћинстава тако да имају свој оброк. Уз помоћ потрошача, корисницима хуманитарних програма Црвеног крста Србије тада су обезбеђене три велике донације у укупном износу од више од 6,5 милиона динара.

Компанија је препознала значај добровољног давалаштва крви и да за крв нема замене.

Управо стога, са сазнањем да је у Србији дневно потребно обезбедити готово 1.000 јединица крви, што је у одређеним периодима године веома изазовно, пружа подршку Црвеном крсту Србије са циљем да допринесе повећању броја јединица прикупљене крви и броја волонтера сваким даном у 2024. години, те на овај начин учествује у обезбеђивању довољних резерви за своје суграђане.

Наша сарадња са Црвеним крстом Србије кроз различите пројекте датира скоро од самог почетка нашег пословања у Србији, а ове године кроз донирање средстава за подршку добровољном давалаштву крви, тежимо да додатно оснажимо њихов допринос друштву и охрабримо младе људе да се укључе у акције и дају крв, чије резерве никада нису превелике“, изјавила је Александра Мирић испред ЦСР одељења компаније Лидл Србија. 

Црвени крст Србије је континуирано посвећен добровољном давалаштву, а ове године има у томе подршку и од компаније Лидл Србија. Само на недељном нивоу, Црвени крст Србије у просеку организује са својим волонтерима око 70 акција добровољног давања крви широм Србије.

„Црвеном крсту Србије законом су поверени промоција, регрутовање и задржавање давалаца крви. Сарађујемо са свим овлашћеним трансфузијским установама у земљи у остваривању плана потреба за крвљу, а у томе су кључна снага волонтери, које овим пројектом компанија Лидл Србија оснажује, да будемо још спремнији и бројнији кад је у питању комуникација са даваоцима крви, као и потенцијалним даваоцима крви. Посебна нам је част што наш ентузијазам и посвећеност компанија Лидл Србија препознаје у различитим пољима нашег деловања у корист друштва“, изјавио је Љубомир Миладиновић, Генерални секретар Црвеног крста Србије.

“Клубови 25“ окупљају младе, узраста од 16 до 30 година са циљем промоције добровољног, ненаграђеног и анонимног давања крви. Своје име дугују чињеници да њихови чланови за циљ имају да у току живота добровољно дају крв 25 пута у животу.

Фото: Лидл Србија КД