Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

ЈАВНИ ЧАС МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКЕ СОЛИДАРНОСТИ


28.09.2018

У оквиру пројекта „Иницијатива за социјално укључивање старијих особа“, чији је носилац Црвени крст Србије, а који финансира Европска унија, Аустријска развојна агенција и Аустријски Црвени крст у Србији је реализовано укупно 12 микро-пројеката. Један од тих пројеката под називом „Подршка социјалном укључивању старијих Новобеограђана“, имплементирала је НВО Амитy у сарадњи са Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ и Основном школом „Лаза Костић“. У оквиру пројекта одржан је завршни јавни догађај 21. септембра 2018. године.

На Завршном догађају организована је изложба радова које су заједнички израдили млади и старији. На међугенерацијским радионицама „Сусретање генерација“, чији је циљ био спајање млађих и старијих генерација и развијање модела за трансфер знања и вештина, учествовало је више од 90 особа, ученика III и IV разреда ОШ„Лаза Костић“, младих особа са инвалидитетом и старијих особа из старачких домаћинстава са Новог Београда. Они су током радионица учили нове технике израде ручних радова и цртања, фарбања ускршњих јаја, али су и разговарали и размењивали искуства о дечијим играма које су биле популарне у њихово време, како се проводио и како се сада проводи школски распуст. Где су старији раније путовали и шта су они учили на тим путовањима а како то данас изгледа? Зашто је важно добро учити и зашто је важно знати више страних језика?…

Кроз Пројекат, су се пружале и информативне и саветодавне услуге из области социјалне, здравствене и породично-правне заштите старијима са Новог Београда и њиховим неформалним неговатељима. Информације и савете добило је 88 Новобеограђана, који су звали телефоном, долазили у канцеларију Amity-a или у просторије Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом или у Месну заједницу „Дунавски кеј“.

На овом завршном јавном догађају у коме су учествовала деца и старији, присуствовали су и родитељи деце, младе особе са инвалидитетом и комшије, затим учитељи деце из ОШ „Лаза Костић“, директорка Центра и представници Црвеног Крста Србије, Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић.

Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије истакла је да су овакви пројекти у локалној заједници важни, јер се наш живот дешава у нашој улици и нашем комшилуку, где живимо и где можемо да помогнемо онима којима је помоћ потребна, али и да потражимо помоћ уколико је нама нешто потребно.