Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Један оброк дневно


19.11.2018

У народној кухињи Црвеног крста Ковина пет дана у недељи 440 социјално угрожених грађана  добија пола литра куваног оброка и пола векне хлеба. Оброке припрема једна куварица,а већина корисника по оброк долази у Црвени крст ујутру око 10 сати. За слабопокретне и старе, њих 35, Црвени крст Ковина организовао је доставу до кућног прага.

 „Обезбедили смо место у нашем довришту где корисници могу да подигну оброк  тако да им не буде непријатно од пролазника. Инсистирамо да посуде за оброке  које корисници доносе буду чисте. Јутарњи сати су најповољније време за поделу оброка, поготову код летњих врућина“, каже секретар Црвеног крста Ковина Велинка Фара. Често је оброк из народне кухиње једини оборок током дана који користе сви чланови породице. За дане викенда када кухиња не ради обезбеђене су конзерве и хлеб.

„Сваки корисник има своју животну причу. Има  болесних и старих, оних који су изгубили посао, или никада нису ни радили, као и оних који чекају пензију. Међу корисницима има  пуно и деце,“ наставља Велинка. „Без помоћи Владе Републике Србије која обезбеђује основне животне намирнице, не би могли да одржимо програм народне кухиње и ако локална самоуправа помаже са 6 милиона динара годишње финасирајући припрему оброка и додатне намирнице.“

У сунчаном новембарском дану оброк из кухиње мирише. Људи долазе и у дворишту је већ тесно, али гужве нема. Стрпљиво у цегере и торбе пакују се кофице и разне посуде. Новинари телевизије „Коперникус“ проналазе саговорнике за своју причу. Ко не жели пред камеру, снима се с леђа. Мука и невоља је ове људе довела до дворишта Црвеног крста, нека им достојанство остане.

Црвени крст Србије, уз подршку Министарства за  рад, запошљавање, борачка и социјална питања, обезбеђујуе оброк за 35.300 корисника у 77 народних кухиња у Републици Србији.