Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

19. август - Светски хуманитарни дан 2022.


19.08.2022

Поводом овогодишњег обележавања 19. августа – Светског хуманитарног дана, Црвени крст Србије жели да се својим волонтерима и запосленима захвали на њиховом пожртвованом раду и свом времену и енергији које су уложили у пружање подршке и помоћи најугроженијима.

Светски хуманитарни дан обележава се од 2008. године на иницијативу Уједињених нација.

Поред и даље актуелне пандемијске кризе изазване вирусом COVID 19, становништво у Србији суочава се и са бројним другим хуманитарним изазовима а наши волонтери и запослени чине све да им помогну и хуманим, солидарним одговором их подрже и учине снажнијим и отпорнијим.

Постоји изрека: да би се подигло дете, потребно је да се у његово васпитање укључи читаво село. Слично томе, потребно је да читава заједница пружи подршку особи у хуманитарној кризи.

Данашњицу карактеришу рекордно високе хуманитарне потребе широм света а овогодишњи Светски хуманитарни дан подсећа на потребу да се препозна важност глобаног хуманитарног рада и пружања локалне, непосредне помоћи свакоме коме је она потребна.

Кад год и где год су људи у невољи, има других који им помажу. И помагачи су најчешће сами погођени кризом али у себи налазе енергију да помогну угроженијима. Они то не чине због личне промоције већ зато што желе да људима око себе ублаже патњу и донесу наду.

Кампања Светског хуманитарног дана 2022. жели да скрене пажњу на хиљаде волонтера, професионалаца и људи погођених кризом који пружају другима хитну здравствену негу, смештај, храну, заштиту, воду и још много тога, вођени само најчистијим идеалом хуманизма.