Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Међународнa конференција о људским правима старијих


12.12.2023

На позив Федералног министарства здравља, социјалне заштите и заштите потрошача Републике Аустрије, представници Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић учествовали су на ”Међународној конференцији о људским правима старијих”. Конференција се одржала у Бечу у Аустрији од 29. новембра до 1. децембра 2023. године. На конференцији су учествовали министри и државни секретари Аустрије, Словеније, Бразила, Португала, Јерменије, Молдавије и Кине, били су и представници Аустралије, Немачке, Канаде и Велике Британије, као и представници организација цивилног друштва и академије, такође је конференцији присуствовао и Независни експерт за људска права старијих Клаудија Малер.

Првог дана конференције прва сесија била је разговор о Декларацији. Чак и овде на овој конференцији, било је видљиво да постоји потреба да се језик ублажи како би био прихватљивији државама чланицама које још нису за Нову конвенцију Уједињених нација о правима старијих и како би са друге стране Декларација била корисна за заговарање следеће године на састанку Отворене радне групе за старије у Њујорку. Декларација је усвојена на завршној седници другог дана, коначна верзија доступна овде.

Након овог првог дела биле су две панел дискусије у којима су учествовале организације цивилног друштва, које су дале веома јак аргумент за Конвенцију Уједињених нација о правима старијих особа. На овим панелима није било представника власти.

У другом панелу под називом ”Права, изазови и решења за унапређење људских права старијих” учествовала је Наташа Тодоровић са темом ”Социјални недостаци током Ковида”. На панелу је стручна сарадница Црвеног крста Србије представила истраживање о дуготрајној нези на Западном Балкану: „Социјални недостаци у старијој животној доби повећавају потребу за подршком, они су често и  резултат неједнакости акумулираних током живота, као и утицаја различитих фактора који се међусобно укрштају и појачавају, па тако учествују на достојанствено старење. Ове године обележава се 75 година од усвајања Универзалне декларације и људским правима. Овај значајан документ представља наду и посвећеност човечанства на поштовање основних права и слобода на које сви појединци имају право. Данас славимо достигнућа овог документа, док смо у исто време окренути и посвећени послу који је пред нама; постоји једна ”заборављена коненција”: Конвенција о људским правима старијих. Сада је време”. У истом панелу учествовао је Прадеп Вагле из Канцеларије Високог Комесара за људска права који је потврдио да је планиран састанак стручњака који је тражен у Резолуцији 54/13 и да је цивилно друштво виђено као кључна страна у том процесу.

     Панел дискусије другог дана укључивале су представнике држава који су поделили информације о свом националном контексту – неки од њих су били директно усмерени на људска права старијих. Већина је рекла да подржавају корак ка новој конвенцији Уједињених нација (неке је подржавају веома снажно, нпр. Словенија и Аустрија). Бразил и Португал су јасни да подржавају Конвенцију, али сада морају да буду опрезни и мало неутралнији у овом тренутку у својим улогама ко-фасилитатора.

Предложени следећи кораци/прилике су да се пре састанка Отворене радне групе за старење који ће се одржати у марту месецу 2024. године у Њујорку, разговара са ко-фасилитаторима Аргентином, Бразилом и Португалом што ће бити од виталног значаја за даљи преговарачки процес ка Новој Конвенцији Уједињених нација о правима старијих.

Црвени крст Србије од самог почетка процеса доприноси заговарању за Kонвенцију Уједињених нација о правима старијих а ова конференција је била прилика и за кратак састанак са Клаудијом Малер, Независним експертом за људска права старијих.