Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Трговина људима на мигрантској рути


13.12.2023

У сарадњи са Међународном федерацијом друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Црвени крст Србије у претходна два дана одржао је скуп посвећен борби против трговине људима са посебним освртом на потенцијалне жртве међу мигрантима и људима у покрету.

Низ предавања и радионица на којима су размењена искуства кључних актера у борби против трговине људима међу мигрантима завршен је данас обраћањем генералног секретара Црвеног крста Србије Љубомира Миладиновића, који је том приликом поделио сертификате учесницима.

Учесници скупа били су Ендрју Хевет из Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Јована Михајловић из Швајцарске агенције за развој и сарадњу, Дејана Ристић испред Комесаријата за избеглице и миграције, Марко Танасковић испред Министарства унутрашњих послова, Богдан Узелац испред Министарства за рад, борачка и социјална питања, Милан Алексић из организације Атина. Они су сагласни у томе да је неопходан заједнички рад свих институција које се баве питањима миграција на унапређењу решења овог проблема јер су појединачни напори недовољни.

Проблем трговине људима посебно је изазован кад је у питању ова веома осетљива група, зато је важно свим људима у покрету посветити додатну пажњу и сачувати их од злоупотреба и нарушавања дигнитета и здравља.

Своја искуства у вези са борбом против трговине људима на мигрантској рути, али и инструкције како реаговати у случају сумње да се може догодити трговина људима, поделили су др Сава Веселиновић испред Црвеног крста Србије и представници националних друштава Црвеног крста из региона.

Уз учешће на скупу, модераторка је била Јелена Анђелић, стручна сарадница за борбу против трговине људима Црвеног крста Србије.