Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

5. децембар - Mеђународни дан волонтера


03.12.2018

Црвени крст Србије и ове године обележава 5. децембар - Међународни дан волонтера, под слоганом „Волонтери граде отпорне заједнице“, те  се посебна пажња поклања волонтерима који су ангажовани и делују у својим локалним заједницама. Управо је њихов допринос оно што те заједнице чини отпорнијим на ризике, као што су природне катастрофе, економске и политичке кризе.  Овогодишње обележавање Међународног дана волонтера скреће пажњу на то да готово 60% волонтера широм света чине припадници маргинализованих група и жене.

Као највећа и најстарија волонтерска организација у земљи, Црвени крст Србије подсећа да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и да је њихов учинак вишеструк. Волонтирање осим што решава проблеме угрожених категoрија становништва, оно и изграђује личност оних који волонтирају и  помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности. Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста  Србије представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде.  Волонтери могу бити особе из свих друштвених група, свих узраста и имовинских стања, а активности на којима се ангажују такође варирају од учествовања у периодичним акцијама до сталних програма.

 Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже вам да останете физички активни. Волонтери омогућавају да они који имају отежане животне околности постану равноправни чланови друштва, а кроз своје ангажовање штите рањиве угрожене групе од економске, друштвене и политичке маргинализације. Како владе широм света, заједно са цивилним сектором и локалним заједницама раде на томе да ублаже ефекте сиромаштва и унапреде здравље и образовни ниво становништва, волонтирање се показује као ефикасан елемент ових напора. Волонтери раде на унапређењу своје заједнице и истовремено кроз рад, бригу и учење мењају своје животе и животе својих суграђана Црвени крст Србије укључује у свој рад 60.000 волонтера. Од тог броја је 20% старијих, 20% је средњих година и радно способно, а 60 % чине млади волонтери.

 Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца поводом међународног дана волонтера  подсећа да:

- Сваке године приближно 12,5 милиона волонтера поклања своје време Црвеном крсту и Црвеном полумесецу на глобалном нивоу,

- Приближно девет милиона ових волонтера су млади ,

- Ово чини покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца највећом хуманитарном волонтерском организацијом на свету, а што укључује и приближно 450.000 запослених који на глобалном нивоу пружају подршку волонтерима.

- У развијеним земљама је однос запослених и волонтера 1:9, док је у земљама у развоју овај однос 1:180. У Црвеном крсту Србије тај  однос је 1:80.