Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Age Aganst the Machine - Старији против машинерије


03.06.2024

У оквиру пројекта „Age Aganst the Machine - Старији против машинерије“  у недељу 02. јуна 2024. године одржана је нова проба у Културном центру Новог Сада.

У оквиру ове пробе учесници су вежбали три сцене, свака група имала је посебан задатак, а у свакој групи је један од учесника добио задатак да буде редитељ, а сценарио су сви заједно развијали. Било је потребно да се увежба сцена која је „ејџистичка“ и завршава се реченицом коју су учесници унапред добили. Прва група радила је тему „радно право старијих“, а последња реченица је гласила „Матор/а си ти да радиш овде“. Друга група је имала задатак који се односи на подизање кредита и реченица којом завршавају сцену је „Жао ми је нисте кредитно способни имате више година“. Трећа група је обрађивала скрининг и њихова сцена се завршила реченицом „Само за жене млађе од 69 година“. У својим уметничким изразима учесници су дочарали „ејџизам“ у различитим областима, користећи се примерима из сопственог живота, али и из живота својих пријатеља и познаника. Овакав начин изражавања представља значајно оруђе у борби против ејџизма.

Овај пројекат је у оквиру програма Европске комисије CERV – Мрежа градова, са партнерима из Данске, Португалије, Италије, Пољске и Холандије. Црвени крст Србије је задужен за експертски део, Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић су задужени да уведу тему “ејџизма” и да прикупе квантитативне податке о ејџизму у свим земљама.  Носилац пројекта је Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ а координатори и коаутори пројекта су Бранка Бајић Јованов и Лазар Јованов.