Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

1. oktobar Međunarodni dan starijih osoba - Da li je pandemija promenila pogled na starost i starenje?


29.09.2020

Црвени крст Србије и Популациони фонд Уједињених нација (UNFPA) ове године на  Међународни дан старијих особа, 1. октобра организују панел дискусију са почетком у 13 часова.

Сви заинтересовани биће у могућности да прате Панел дискусију преко UNFPA facebook странице: https://www.facebook.com/unfpainserbia

У 2020. години, Међународни дан старијих обележава се по 30. пут, а у јеку глобалне пандемије COVID-19. Због тога ове године Црвени крст Србије и UNFPA организују панел дискусију на тему „Да ли је пандемија променила поглед на старост и старење?“

Познато је  да је ризик од оболевања међу старијим особама виши него у општој популацији, али са друге стране, старији су најразноврснија, највише хетерогена група од свих узрасних група у становништву да никакво уопштавање не одговара реалности. Планирана панел дискусија је прилика да представници старијих особа прикажу и објасне да ли се и на који начин њихов живот променио током пандемије. У дискусији ће бити речи о свакодневним препрекама и проблемима, али позитивним искуствима и препорукама за унапређење квалитета живота свих, а не само старијих особа. Дискусија ће се бавити и препознавањем властите одговорности у заштити здравља и важношћу промовисања здравог старења кроз цео животни циклус.

Учесници дискусије ће бити:

Даница Шмиц из Београда која ће говорити о волонтирању током пандемије,

Мирослава Матић из Крагујевца која ће говорити о дигиталној укључености старијих,

др Радмила Дамјановић из Крушевца која ће говорити на тему ејџизма и пандемије,и

др Милан Зобеница из Сомбора са темом Приступ услугама у доба пандемије.

Наташа Тодоровић, стручни сарадник Црвеног крста Србије биће модератор дискусије и представити извештај UNFPA „Старије особе и COVID-19“.