Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Kомеморативно обележавање 11. септембра – акција добровољног давања крви са Амбасадом САД


08.09.2023

У знак сећања на невине жртве терористичког напада 11. септембра 2001. године Црвени крст Србије са амбасадом Сједињених Америчких Држава у Београду и ове године организовао је акцију добровољног давања крви у просторијама Црвеног крста Србије и то по тринаести пут заредом.

Присутнима су се обратили генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић, Њ.Е. амбасадор Кристофер Хил и државни секретар Министарства здравља др Мирсад Ђерлек.

Миладиновић је подсетио да крв нема нацију, већ нас све повезује независно од континента са ког долазимо. Он је истакао да је у скорашњем немилом догађају наш кошаркаш Бориша Симанић спасен између осталог и трансфузијом крви коју су обезбедиле наше колеге из Црвеног крста Филипина.

„Данашњом акцијом шаљемо поруку солидарности због оних који су своје животе изгубили као невине жртве пре пуне 22 године“, казао је Миладиновић и додао да је ово једна од преко 3.500 акција добровољног давања крви коју Црвени крст Србије организује широм земље свакодневно у сарадњи са овлашћеним трансфузијским установама.

Миладиновић је нагласио да данашњу акцију обележава још један важан јубилер, будући да се ове године обележава 100 година од доласка кошарке у Србију, за шта је заслужан Црвни крст, јер је прву кошаркашку лопту донео из Сједињених Америчких Држава изасланик Лиге друштва Црвеног крста Вилијем Вајланд, млад професор историје из Окланда. Према његовим речима, данашња акција управо због тога има мото „Давање крви је пун погодак“ јер је и кошарка део нашег заједничког искуства са грађанима Америке, те хуманијег поготка од помоћи у спасавању живота нема.

Амбасадор Хил је истакао да је данашње окупљање у просторијама Црвеног крста Србије важно јер се тако у периоду године када су резерве крви мале даје подстицај напорима свих који су укључени у ову хуманитарну акцију. Он је подвукао да партнерство које везује наше земље представља и чињеница да је прва кошаркашка лопта дошла посредством Црвеног крста из Америке.

Доктор Ђерлек се захвалио својим домаћинима, амбасадору Хилу и представницима Амбасаде Америке што су овај начин одабрали да подсећају на трагичан догађај из 2001. године и нагласио да се и Србија и Америка свим снагама боре против тереоризма, што представља додатни и веома важан мост који наше земље спаја. Он је изразио жељу и намеру Владе Републике Србије да се односи Америке и Србије унапређују посебно у пољу економије и здравства, јер је јак здравствени систем способан да одговори на бројне, чак и најтеже изазове. Ђерлек је подсетио да крв не би требало да дајемо само кад се догоде несреће, већ да би то требало да чинимо редовно, будући да тако некоме спасавамо живот.

Данашња комеморативна акција била је успешна, прикупљена је 31 јединица крви. Међу првим даваоцима био је командант Националне гарде Охаја, генерал-мајор Џон Харис.

Млади волонтери Црвеног крста из „Клубова 25“ са Старог града из Београда, Јагодине и Ниша ове године су учинили су да акција добровољног давања крви протекне у доброј  и безбедној атмосфери.

Традиционална комеморативна акција одржава се на иницијативу амбасаде Сједињених Америчких Држава од 2011. године. Управо након терористичких напада, многи Американци су желели да помогну својој заједници  добровољним давањем крви при Црвеном крсту. С обзиром на то да су резерве крви у Србији посебно током летњих месеци у дефициту, следећи пример својих сународника, амбасада Сједињених Америчких Држава одабрала је да акција добровољног давања крви буде начин на који пружа подршку стабилнијим резервама крви земљи домаћину, истовремено сећајући се невиних жртава терористичког акта.