Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

„НЕЗГОДЕ НЕ ЗНАЈУ ЗА КОРОНУ! ПРВА ПОМОЋ ЈЕ УВЕК ПОТРЕБНА “


11.09.2020

Светски дан прве помоћи, 12. септембар 2020.

 

Светски дан прве помоћи у 2020. години скреће пажњу на то да се незгоде догађају  без обзира на актуелне ванредне околности изазване епидемијом Корона вируса. Желимо да истакнемо да значај познавања прве помоћи у овим околностима добија посебну димензију и значај.

Незгоде се дешавају без обзира на тренутну епидемиолошку ситуацију у нашој земљи. Помоћ људима који се нађу у невољи једнако је потребна сада, као и у редовним околностима, па можда чак и више. Захтеви за боравком у самоизолацији појединца или породице, нарочито у дужем временском периоду, намећу потребу да се мале кућне повреде решавају унутар најужег круга људи који бораве заједно. То свакако захтева и потребу за поседовањем минимума средстава за пружање прве помоћи које би било пожељно да имамо у свом окружењу, да бисмо реаговали благовремено и ефикасно. Иста препорука се односи и на мање повреде које се дешавају  на послу, током рекреације, на излету у природи (који се у данашње време све више упражњавају због ређих дужих путовања услед епидемиолошке ситуације). Не треба занемарити огроман значај познавања вештина прве помоћи у случају озбиљнијих незгода и повреда у саобраћају или на радном месту, јер су адекватне реакције у првим тренуцима кључне за преживљавање и велика помоћ здравственим радницима који ће пружити медицинке мере након тога. Здравствени систем подноси значано оптерећење због лечења оболелих од корона вируса, здравствени радници напорно раде да би сви грађани добили адекватну помоћ, негу и заштиту. Знањем прве помоћи помажемо им да буде спасен већи број живота у критичним ситуацијама и да они којима је помоћ потребна због повреде или здравствене тегобе буду на време и адекватно збринути. Зато, будите део тима! Постаните нечији херој. Научите  прву помоћ, ставите маску  и будите одважни да примените своје знање у тренутку када је потребно.

Светски дан прве помоћи биће обележен у суботу 12. септембра 2020. године.

Свако од нас може бити у ситуацији да му је потребна прва помоћ. У исто време свако од нас може да научи да пружи прву помоћ.  У данашње време хероји не користе чаробни штапић, нити имају супермоћи, већ имају ЗНАЊЕ, ВЕШТИНЕ и користе ЗАШТИТНУ МАСКУ!

Пандемија Корона вируса је тренутно значајан, али не и једини здравствени изазов са којим се суочавамо у садашњем тренутку. Потрудимо се заједно да особе које доживе повреду или наглло насталу здравствену тегобу, без одлагања добију неопходну прву помоћ и да им што брже буде обезбеђена медицинска помоћи, када је то потребно. Будимо тим, будимо хероји! И не заборавимо  да ХЕРОЈИ НОСЕ МАСКЕ!

Организације Црвеног крста у градовима и општинама у Србији ће поводом Светског дана прве помоћи организовати:

  • Промотивне активности на друштвеним мрежама:
  • Никада не знамо када ће нам затребати. Научимо прву помоћ! https://www.youtube.com/watch?v=S1WVoj3iEwc
  • Кратки едукативни снимци на тему пружања прве помоћи, https://www.youtube.com/watch?v=Q3qLABg9K40
  • Кратки едукативни тестови у циљу провере ваших знања доступни на линку https://forms.gle/TrhqUoQ3A1z3R1Kb6
  • Биће тога још, пратите нас путем друштвених мрежа.
  • За информације о обукама и предавањима из прве помоћи, заинтересовани грађани могу контактирати организацију Црвеног крста у граду или општини у којој живе. На линку можете пронаћи контакт вама најближе организације Црвеног крста. https://cutt.ly/IfWC3We