Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Oдржано Државно такмичење Црвеног крста Србије у првој помоћи


18.09.2023

У суботу је у Студентском граду одржано Државно такмичење Црвеног крста Србије у првој помоћи коме је ове године била тема прва помоћ на јавним манифестацијама. На такмичењу су учествовале 42 екипе из 31 организације Црвеног крста у Србији.

На отварању такмичења присутнима су се обратили председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић, државни секретар у Министарству здравља РС др Горан Макунчевић и државни секретар у Министарству за бригу о породици и демографију Мирко Јанић. Директор Студентског центра Београда Горан Минић и в.д. директора Центра за културу „Студентски град“ др Дубравка Томић примили су захвалнице за помоћ и подршку у реализацији овогодишњег државног такмичења, њих је уручио др Радовановић.

Макунчевић је истакао да Црвени крст и Студентски град имају пуну подршку Министарства здравља. Он је такмичарима поручио да ће намећући се у племенитим вештинама које су савладали сви данас бити победници и пожелео им успех.

Јанић је изразио задовољство што присуствује скупу где се од најмлађих може видети шта је брига и пожртвованост. Он је казао да је слика са такмичења која иде по Србији најлепша данас и нагласио да  Црвени крст и Министарство за бригу о породици и демографију раде на истом задатку бринући о грађанима.

Радовановић је поручио волонтерима да им се диви на елану и спремности да уче. „Чекате да данас покажете шта знате, а то што знате једном ће некоме спасити живот. Кад то учините, кад будете спасили живот,  бићете оплемењени за велико искуство које нећете моћи да добијете ни на један други начин“, казао је и додао: „У животу увек треба да се трудите да помогнете, јер тиме постајете богатији“.

Отварању су присуствовали помоћник министра унутрашњих послова Лука Чаушић, пуковник др Драган Ђорђевић из Министарства одбране, Јелена Стијачић, шефица Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста са сарадницом Јеленом Каплановић.

На овогодишњем Државном такмичењу екипа Црвеног крста у првој помоћи прво место у категорији Омладинаца освојили су волонтери из Новог Сада, друго место припало је екипи из Суботице, а треће екипи Вождовца. У категорији Подмлатка, овогодишњи прваци су дошли из Сремске Митровице, следе их волонтери из Грачанице, а треће место припало је Новосађанима.

Најбоље резултате са Такмичења у реалистичком приказу повреда, стања и обољења које је одржано дан пред надметање у првој помоћи показала је екипа Црвеног крста из Сомбора, друго место освојио је тим са Старог Града, а треће место однели су Ужичани. У овој категорији такмичило се 15 екипа Црвеног крста.

Неретко, управо су екипе Црвеног крста позване да обезбеђују различите манифестације и пружају помоћ онима којима је потребна. Ово такмичење кроз низ симулација где је неодложна помоћ потребна приказује вештину екипа волонтера Црвеног крста. Такмичење ће дати најспремнију и најобученију екипу волонтера.

Волонтере Црвеног крста виђали сте на великом броју манифестација, међу којима су Београдски Маратон, Светско дворанско првенство у атлетици, Олимпијски дан, “Be Active Day”, музички фестивал “EXIT” и други догађаји.