Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

UNICEF, Црвени крст и USAID пружају виталну подршку деци и породицама као одговор на COVID -19


24.04.2020

Обреновац, 24. април 2020 - UNICEF и Црвени крст Србије, уз финансијску подршку USAID-a, испоручили су данас виталне хигијенске потрепштине ромском насељу у селу Велико Поље, у општини Обреновац, а као подршку у борби против пандемије COVID -19 у Републици Србији. Хигијенски пакети садрже сапуне, шампоне, детерџенте за прање суђа и веша, тоалет папир, као и информативне материјале на српском и ромском језику о симптомима COVID -19 и упутствима о мерама заштите од болести.

Од избијања COVID -19 у Србији, UNICEF је у сарадњи са Црвеним крстом Србије дистрибуирао 2.700 хигијенских пакета заједно са информацијама везаним за заштиту од вируса корона. У току је додатна дистрибуција породицама које живе у сиромаштву, деци и младима који живе у резиденцијалним установама, хранитељским породицама и избегличким и мигрантским породицама.

„Само снажном сарадњом с владама, компанијама и партнерима можемо да осигурамо да потрепштине од виталног значаја наставе да стижу до најугроженије деце. У овим несигурним временима, UNICEF, заједно са својим партнерима, показује значај заједничког рада за очување здравља и за добробит сваког детета“, рекла је Ређина Де Доминићис, директорка UNICEF -а у Србији. „Захвални смо на подршци USAID-a и Црвеног крста који су омогућили ову испоруку у време великих изазова“.

 

UNICEF подржава партнере у Србији како би задовољили све веће потребе заједница и породица са децом.

Председник Црвеног крста Србије, проф. др Драган Радовановић, је захвалио UNICEF -у и USAID-у на изузетној сарадњи у циљу виталне подршке најугроженијим домаћинствима у виду хигијенских пакета. „Црвени крст Србије је од почетка јавно-здравствене кризе COVID -19 изузетно активан у локалним заједницама пружајући помоћ онима којима је најпотребнија. Захваљујемо UNICEF -у и USAID-у на овој значајној подршци у циљу помоћи ромским породицама са децом која су поред социо-економске рањивости оптерећена и ризиком од инфекције COVID -19. Овом донацијом подржавамо хигијенске навике ових породица и доприносимо смањењу ризика од инфекције. Црвени крст Србије у оквиру својих активности одговора на COVID -19 подржава и друге рањиве групе, као што су старије особе, кроз рад наших мобилних тимова, као и остале грађане који су под ризиком, а који се јављају Црвеном крсту кроз наше инфо линије.”

Набавка хигијенских пакета и припрема и дистрибуција информативних материјала обезбеђени су захваљујући финансијској подршци USAID -а који је подржао UNICEF у Србији са 500.000 америчких долара.

„Веома нам је драго што је почела расподела прибора за хигијену коју смо подржали преко USAID -а. Као што видимо широм света, ова криза има много више димензија, а не само медицинску. Док су се затварале фирме и јавне институције попут школа да би се спречило ширење вируса, људи су се нашли на муци а најрањивијим домаћинствима је најтеже. Тако је и Америчка амбасада увидела да је посебно важно подржати ову акцију као још један део наше помоћи Србији. Ми бринемо за све вас. Заједно смо у овоме и заједно ћемо се извући. Чувајте се“, изјавио је Ентони Годфри, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији.

UNICEF, заједно са својим партнерима и донаторима, подржава Владу Републике Србије да одговори на пандемију кроз комуникацију о ризику, набавком заштитне опреме за медицинске раднике и респиратора, као и праћењем утицаја здравствене кризе COVID -19 на породице са децом. УНИЦЕФ је развио и дистрибуирао поруке, инфографику и аудио-визуелне материјале који информише јавност о ризицима COVID -19 широм земље и како грађани могу да се заштите.

Данашња испорука део је UNICEF -овог глобалног одговора на пандемију. UNICEF сарађује са владама, партнерима и заједницама широм света како би подржао борбу против COVID -19.

аутор фотографија: ©UNICEF Srbija/Shubuckl