Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

VII Фестивал позоришних представа у оквиру програма ПХВ


01.06.2022

Црвени крст Србије, је ове године по седми пут, организовао Фестивал позоришних представа у оквиру програма „Промоција хуманих вредности“. Домаћин и суорганизатор Фестивала је Црвени крст Ковин.

Фестивал је одржан у Ковину, у Центру за културу Ковин, у периоду од 18. до 20. маја.

На Фестивалу је учествовало 750 деце, просветних радника, едукованих младих волонтера и запослених из 14 организација Црвеног крста и ученици основних школа са територије Општине Ковин.

Позоришне представе, као једна од развојних активности овог програма, представљају специфичан начин преношења знања. Током ове манифестације „мали глумци“ су путем 14 тематских позоришних представа указали на проблем вршњачког насиља, неадекватног коришћења савремених облика комуникације, дискриминације, али и значај промоције толеранције и уважавања различитости. Своје поруке су упутили и ученицима основних школа из Ковина који су присуствовали на овом скупу.

Све представе су биле креативне, едукативне, али највећу пажњу жирија су привукле представе организација Црвеног крста Мионица, Ковин и Крагујевац.

И овом приликом у осмишљавању тематских позоришних представа учествовали су едуковани млади волонтери Црвеног крста, просветни радници који су укључени у реализацију Програма и стручна служба Црвеног крста у градовима и општинама.

Програм Промоција хуманих вредности има за циљ смањење насиља међу младима. Теме Програма су: толеранција, ненасилна комуникација, лични, групни и културални идентитет и поштовање различитости, превенција дискриминације и стигматизације, родна равноправност, дечја права и превенција насиља у електронским медијима.