Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Психолошка прва помоћ (ППП) на даљину током пандемије COVID-19Епидемија вируса COVID-19 донела је бригу становништву на целом свету. Многи ће бити нервозни и уплашени а они који су директно погођени вирусом могу бити у паници и страху.

Психолошка прва помоћ (ППП) је метод помагања особама под стресом тако да могу да се смире и осете подршку како би превазишли изазове с акојима се суочавају. То је начин да се неком помогне да се снађе у датој ситуацији и донесе информисане одлуке. Основа психолошке прве помоћи је брига за особу и, ако је потребно, практична помоћ, као што је решавање проблема, помоћ у задовољењу основних потреба или упућивање на друге опције помоћи. ППП помаже да се брига и друге емоције доведу на нормалан ниво, а њоме се промовишепревазилажење и даје осећај безбедности, смирености и наде.

Кризе погађају социјалне мреже погођених особа а социјална интеракција је витална за људска бића. Због тога је важно да погођени добију подршку која ће им помоћи да остану у контакру са другима, чак и када су у изолацији или карантину. У време епидемије, држање физичке дистанце је обавезно, али задржавање социјалне повезаности и близак дијалог са другима су такође витални. Ово се може одвијати путем телефона, интернета, разних апликација за комуникацију и разних друштвених мрежа.

Ово упутство могу да користе Национална Друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца да успоставе разне врсте услуга на даљину за становништво током епидемије вируса COVID-19, и да њима управљају. Треба напоменути и да су циљна група за ово упутство одрасле особе.