Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Програм боравка деце у грчким породицама


Програм боравка деце у грчким породицама

Црвени крст Србије је од 1993. до 2011. године у сарадњи са Грчким Црвеним крстом организовао боравак деце у грчким породицама.Програмом опоравака била су обухваћена деца која су у рату изгубила родитење, деца избелига, деца смештена у хранитељске породице, деца нестали и киднапованих на Косову и Метохији и деца из социјално угрожених породица израста до 8 до 16 година.Програм се развојао кроз различите фазе :од шестомесечног боравка у грчким продицама и школовања до опоравка током Божићних и Новогодишњих празника, Ускрса и летовања.Током 18 година трајања програмом је обухваћено преко 18.000 деце из Републике Србије, Републике Српске, Црне Горе и Републике Српске Крајине.

Први програм опоравка деце у грчким породицама био је током лета 1993. године када је 40 деце из дома „Рада Врањешевић“ из Бања Луке уз пратиоце Црвеног крста Србије боравило месец дана као гости породица на острву Кос.Након тог искуства Унија грчких градова и општина (КЕДКЕ) покренуло је инцијалтиву на заседању главних градова Европе у Страсбуру да се деца из ратом захваћених подручја бивше Југославије прихвате у породицама и да им се омогући безбедно детињство и редовно похађање наставе у школама.Градоначелник Атине остао је усамљен и овој идеји, али је он упутио позив градоначелнику Београда да се овај програм изведе.

Прва група деце која се упутила на шестомесечно школовање бројала је 520 деце смештених у 28 градова Грчке и кренула је фебруара 1994. године .Узраст деце био је од ИИ до ИВ разреда основне школе.Организатор овог програма био је Југославенски Црвени крст, реализатор је био Црвени крст Србије уз подршку Министарства просвете Републике Србије, Комесаријата за избеглице Републике Србије , министарства здравља Републике Србије и министарства иностраних послова.Са грчке стране то су били КЕДКЕ, Грчки Црвени крст, минстарство здравља и министарство просвете.Одељења су бројала 20 ученика и једног учитеља који је изводио комбиновану наставу по плану и програму министарства просвете Републике Србије.Овакав шестомесечни програм школовања и боравка деце у грчким породицама организовао се три пута, а 1995. године након „Олује“програм је обухватио преко 1100 деце у преко 50 градова Грчке и 2 града на Кипру.За време трајања шестомесечног програма боравка деце организовали су се и опоравци деце за време Божића, Укрса и летовање.Деца се увек смештају у породице грчких домачина које имају децу изстог узраста и пола. Са децом бораве и пратиоци Црвеног крста Србије који су педагози, социолози, психолози , лекари сви волонтери у овом програму.Коориднатори програма боравка деце су волонтери и запослени Црвеног крста Србије.

Од Божићног програма 1997. године координацију са грчке стране преузима Грчки Црвени крст, а са наше стране је то и даље Црвени крст Србије.Програм шестомесечног боравка деце у грчким породицама прелази и опоравак деце који се организује три пута годишње.Поред деце која су већ била гости грчких домаћина увек се налазе и деца која се по први пут укључују у програм.Након бомбардовања 1999. године највећи број деце је из Републике Србије.Последња група деце упућује се лета 2011. године , јер Грчки Црвени крст нема више могућности, због економске кризе која их је погодила , да организује програм.

 

bozic '98

Програм опоравка деце у грчким породицама који је организовао Црвени крст Србије и Грчки Црвени крст је јединствено искуство сарадње два национална друштва. Грчке породице и деца остали су пријатељи, готово породица . Програм је пратила изузетна медијска кампања, поготову у Грчкој, а снимљена су и два документарна филма „Век за будућности“ и „Кућа топлих душа“.Филмове су радиле „Филмске новости“ и документарни програм РТСа. Филм“Кућа топлих душа“ приказан је на Југословенском фестивалу документаног филма 2000. године и на међународном фестивалу докуметарног филма у Солуну следеће године.