Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Ја неформални неговатељ


Водич „Ја, неформални неговатељ“ намењен је свим оним особама које брину о својим остарелим родитељима и који су растрзани између различитих обавеза, са једне стране, и емоционалних и етичких дилема, са друге стране - „Да ли добро бринем о мами?”, „Да ли сам учинио све што је у мојој моћи за тату?”, „Па мајка/отац је бринула/о о мени, морам и ја о њима?”, „Све смо покушали, куцали смо на различита врата, али све је остало на нама, нисмо добили подршку?”.

Водич могу да користе, не само они који тренутно брину о старијој особи, већ и они који желе да се припреме за негу у блиској будућности. Свако ко је имао искуство неформалног неговатеља, може да каже да ми у ствари никада нисмо довољно припремљени да се суочимо са ситуацијом да су наши родитељи остарели, да им је потребна додатна помоћ, да неке ствари не могу више сами да ураде. Овај увид одлажемо докле год је то могуће. Са друге стране, суочавамо се са ситуацијом да у друштву постоји врло мало подршке неформалним неговатељима, а подршка која постоји није доступна свима или није довољно видљива.

Ако желимо здраву функционалну породицу, морамо развити и услуге помоћи неформалним неговатељима. Водич „Ја, неформални неговатељ” настао је као израз потребе да се дају једноставна, кратка упутства, како што боље бринути о старијим члановима породице, али и о себи.

Водич је намењен, како члановима породице који живе заједно, у неким случајевима и четири генерације под истим кровом, тако и оним породицама чији чланови живе одвојено и који су принуђени да „брину на даљину”. Водич садржи кратке практичне савете за неформалне неговатеље како да што боље негују старију особу, која је хронично болесна или функционално зависна, али уједно садржи и савете како да што боље брину о себи. Уједно садржи и савете за здраво старење, који омогућавају да се старије жене и мушкарци мотивишу да што дуже остану укључени у породичне односе и друштво и да што дуже остану активни, да не одустају од здравих стилова живота које упражњавају у складу са својим капацитетима, чиме се број година проведених у болести смањује.