Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Волонтери

Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста Србије представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде.

волонтери

Црвени крст Србије, је највећа и најстарија волонтерска организација у земљи која окупља 60.000 волонтера Од тог броја је 20% старијих, 20% је средњих година , а 60 % чине млади волонтери. Волонтери раде на унапређењу своје заједнице и истовремено кроз рад, бригу и учење мењају  своје животе и животе својих суграђана.

Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста Србије представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде.

Свако ко жели да волонтира у Црвеном крсту може се јавити својој организацији у месту у коме живи, ради или се школује.

 

Волонтери могу бити особе из свих друштвених група, свих узраста и имовинских стања, а активности на којима се ангажују такође варирају од учествовања у периодичним акцијама до сталних програма.

Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже људима да остану физички здрави. Кроз волонтирање помажемо другима, али и указујемо на проблеме и потребе око нас, а такође изграђујемо и осећај солидарности. Волонтери омогућавају да они који имају отежане животне околности постану равноправни чланови друштва, а кроз своје ангажовање штите рањиве угрожене групе од економске и политичке маргинализације. Волонтирање има потенцијал јачања кохезије друштва, а може да допринесе стварању позитивних промена у друштву.

Данас у свету у организацијама Црвеног крста и Црвеног полумесеца волонтира преко 17 милиона људи.

волонтери ЦКС