Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Отворена радна група за старије (ОЕВГ 14): „Насиље, злостављање, ејџизам – велики јаз за људска права старијих особа“- Наташа Тодоровић, Црвени крст Србије


27.05.2024

На позив Сталне мисија Републике Аустрије и Сталне мисије Бразила при Уједињеним нацијама Наташа Тодоровић, представница Црвеног крста Србије је 22. маја 2024. године учествовала  на догађају под називом „Насиље, злостављање, ејџизам – велики јаз за људска права старијих особа“.  Учесници на овом догађају били су: Клаудиа Махлер, Независни експерт за људска права старијих, Верена Шрибл, Федерално министарство социјалне заштите, здравствене заштите и заштите потрошача Аустрије, Александар да Силва, државни секретар за права старијих особа, Бразил, Силвиа Перел-Левин, Међународна мрежа за превенцију насиља над старијима Џонгјие Џун, Светска здравствена организација.

Закључак који је на крају своје изјаве Наташа Тодоровић истакла произилази не само из истраживања већ и из практичног рада. Кључно је радити на сузбијању ејџизма у друштву и промени штетних друштвених норми које омогућавају, нормализују и не препознају насиље. Ејџистичка перцепција старијих година и старијих жена је разлог зашто чак и неке старије жене мисле да је прихватљиво да им се ускраћују људска права. То никада не смемо дозволити. У закључку: морамо окончати ејџизам јер ту све почиње.

Усвајање нове Конвенције УН-а о правима старијих особа ће помоћи старијим женама да побегну из процепа актуелне регулативе која се налази распета између старости и пола и не успева да старије жене у потпуности заштити нити разуме. Не смемо више дозволити да нам се старије жене губе у лавиринту прописа и морамо свакога подсетити да се њихова људска права морају штитити као и права свих других.

https://www.youtube.com/watch?v=t3eVey826P8