Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Oбележавањe Светског дана борбе против трговине људима


27.07.2023

Поводом обележавања Светског дана борбе против трговине људима, у петак, 28.07.2023. године у 10 часова, Црвени крст Србије и Центар за заштиту жртава трговине људима организују стручни скуп у свечаној сали Црвеног крста Србије, Симина 19.   

Учесницима скупа обратиће се заштитник грађана, руководилац Канцеларије за координацију активности у борби против трговине људима (МуП), представници Црвеног крста Србије и Центра за заштиту жртава трговине људима.

Након презентација, учесници ће имати прилику да дискутују и дају своје коментаре и предлоге за унапређење система заштите жртава трговине људима у Републици Србији.

Методом вршњачке едукације, волонтери Црвеног крста Србије, током прве половине ове године, превентивне поруке о потреби заштите и мерама опреза од трговине људима пренели су путем 645 информативних радионица до више од 20.000  особа, посебно деце и младих припадника рањивих социјално угрожених и маргинализованих група међу домаћим становништвом и мигрантима. Информативне радионице реализоване су са  циљем  информисања деце и младих о мерама опреза и превенцији опасности од трговине људима.

Развијена и призната методологија Црвеног крста Србије обезбеђује да се поруке о заштити пренесу вршњачком едукацијом најмлађима, младима  у односу на изазове које им узраст доноси, као и одраслима у ситуацији потребе.

У циљу сензибилисања будућих професионалаца за потребе потенцијалних и стварних жртава трговине људима континуирано су спровођене радионице са студентима релевантних факултета, а нарочито са студентима смера за социјални рад Факултета политичких наука, Медицинског факултета и Правног факултета.