Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Међународни дан волонтера


05.12.2023

Црвени крст Србије као највећа волонтерска организација у земљи сваке године обележава Међународни дан волонтера. Ове године, 5. децембар, Међународни дан волонтера, обележавамо под слоганом Нада“. Тога дана треба посебно указати на хуманост која је својствена волонтерима Црвеног крста у Србији и који представљају наду за све људе у невољама. То су особине које одликују приближно 17 милиона волонтера који су ангажовани у националним друштвима Црвеног крста и Црвеног полумесеца широм света.

Међународни дан волонтера установила је Генерална скупштина Уједињених нација 17. децембра 1985. године Резолуцијом 40/212. Од тада Владе, агенције Уједињених нација, организације цивилног друштва обележавају овај дан како би указале на значај волонтерског доприноса за друштво и како би се захвалиле волонтерима за њихов рад и ангажовање.

Волонтери омогућавају да они који имају отежане животне околности постану равноправни чланови друштва, а кроз своје ангажовање штите рањиве, угрожене групе од економске, друштвене и политичке маргинализације. Волонтирање има потенцијал јачања кохезије друштва, а може да допринесе стварању позитивних промена у друштву. Волонтери су незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и њихов учинак је вишеструк. Управо је допринос волонтера оно што те заједнице оснажује, чини отпорнијим на ризике, као што су природне катастрофе, здравствене економске и политичке кризе. Промовисање волонтирања је посебно значајно у заједницама које су економски мање развијене, у руралним и удаљеним крајевима где је солидарност њених чланова најдрагоценији ресурс који заједница има на располагању. Волонтирање, осим што решава проблеме угрожених категорија становништва, оно обогаћује и личност оних који волонтирају и  помаже друштву да буде хуманије, толерантније и напредније у сваком погледу. Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже нам да останемо физички здрави. Кроз волонтирање помажемо другима, али и указујемо на проблеме и потребе око нас, а такође се изграђује и осећај солидарности.

Слоган „Нада“, симболише да су наши посвећени и одани волонтери и особе професионално ангажоване у Црвеном крсту спремни да одговоре на сваку кризу и да адекватно одговоре на потребе корисника пружајући им наду за помоћ и побољшање положаја. Свима нама је потребно да осетимо доброту људи који нас окружују, посебно у периодима живота када смо најрањивији, а хуманост,  љубазност и нада је препознатљива у свим ангажовањима волонтера Црвеног крста.

Црвени крст Србије је организација која је заснована на чланству и волонтерима који су део заједнице и деле судбину свих који у тој заједници живе. Тај карактер организације од оснивања до данас је задржан. Такође, природа наше организације је заснована на вредностима и веровању наших волонтера и запослених у идеју Црвеног крста, основне принципе и врло је јасно усмерена на ублажавање људске патње и заступања интереса најугроженијих. Све наведено указује на потребу да Црвени крст у Србији посебно 5. децембра упути велико хвала волонтерима који имају немерљих значај у остваривању Мисије Црвеног крста.

Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста Србије представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде. Волонтери су особе из свих друштвених група, свих узраста и имовинских стања, а активности на којима се ангажују такође варирају од учествовања у периодичним акцијама до сталних програма.