Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Ментално здравље старијих особа


25.10.2022

Поводом Светског дана менталног здравља, Црвени крст Србије и ПИН (Мрежа психосоцијалних иновација) организовали су у четвртак 20.10.2022, у свечаној сали Црвеног крста Србије панел дискусију Брига о менталном здрављу као саставни део здравог старења,

На панел дискусији су говориле: Наташа Тодоровић, Црвени крст Србије, Борка Јеремић, УНФПА Србија, прим.др.сци. Александра Милићевић Калашић, Завод за геријатрију и палијативно збрињавање; Факултет за медије и комуникације Универзитета Сингидунум потпредседница комисије за здравствену делатност Црвеног крста Србије, Ирена Стојадиновић, Одељење за психологију, Филозофски факултет, Универзитет у Београду;   PIN – Psychosocial Innovation Network, Јана Димоски, PIN – Psychosocial Innovation Network; Лабораторија за истраживања индивидуалних разлика, Филозофски факултет, Универзитет у Београду, Јована Угљешић, Центар за социјални рад Сремска Митровица и Невенка Богдановић, Црвени крст Крагујевац.

На панел дискусији представљени су резултати истраживања Депресија код старијих особа у Србији: заштитни и фактори ризика”, као и успешне интервенције за унапређење менталног здравља старијих. У истраживању које је спроведено током августа 2022. године учествовало је 225 старијих особа и показало је да једна трећина испитаника у испитиваном узорку (32%) имало је клинички индикативне симптоме депресије.

Центар за социјални рад представио је интервенцију коју је спровео ПИН у Сремској Митровици, а Црвени крст Крагујевца својих неколико успешних инртервенција у области унапређења менталног здравља старијих.

Ова панел дискусија је последњи догађај у оквиру II Београдског фестивала менталног здравља који је организовао Покрет за ментално здравље.