Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

"Krv život znači"

S obzirom na to da su davaoci krvi prva karika u lancu bezbedne krvi Crveni krst Srbije promoviše dobrovoljno, anonimno i besplatno davanje krvi.

Na konkursu Crvenog krsta Srbije „Krv život znači“ ove godine učestvovala su 38.572  predškolca i učenika iz 133 sredine u Srbiji i to iz 113 predškolskih ustanova, 668 osnovnih i 149 srednjih škola u Srbiji.

Na osnovu odluke Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi od 22.03.2024. godine u uzrastu predškolaca bilo je moguće konkurisati likovnim radom, u uzrastu mlađih osnovaca u literarnom, likovnom i video formatu, i u uzrastu starijih osnovaca i srednjoškolaca u kreiranju vizuala, kratkih SMS poruka i videa. Konkurs je bio otvoren od 1. do 30. marta 2024. godine.

Tema konkursa bila je lepota darivanja i dobrote u vidu dobrovoljnog davanja krvi i ona je većinu inspirisala da se izraze likovno, a pristigao je značajan broj i literarnih radova, SMS poruka, a prispelo je nešto manje video radova na ovu temu

Ove godine prvi put je uvedena mogućnost da svojim likovnim radovima predškolci učestvuju u konkursu i iz te grupe prispela su 3.272 likovna, što grupna, što pojedinačna, rada što zaista ohrabruje.

Od svih učesnika konkursa, 88% njih je odabralo da se oproba u likovnom stvaralaštvu, 12% na literarnom polju dok je manje od 1% konkurisalo kroz video format.

Komisija Crvenog krsta Srbije u sastavu:

  • Dr Milutin Mihajlović, potpredsednik Crvenog krsta Srbije i predsednik komisije DDK Crvenog krsta Srbije,
  • Zorica Bijelić, PR Zavoda za transfuziju krvi Srbije,
  • Ivana Rodić, načelnica MOD Instituta za transfuziju krvi Srbije,
  • Bojana Stoiljković, saradnica Zavoda za transfuziju krvi Niš,
  • Anđelija Stanković, članica komisije DDK Crvenog krsta Srbije

odabrala je najuspešnije u svakoj umetničkoj kategoriji.

Radovi su objavljeni na društvenim mrežama Crvenog krsta Srbije na Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, 11. maj, kao svojevrsna čestitka svim dobrovoljnim davaocima krvi naše zemlje, a svečano uručenje nagrada biće organizovano povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Nagrađeni dolaze iz Petrovca, Kruševca, Ivanjice, Jagodine, Despotovca, Bosilegrada, Čačka, Ćuprije, Niša, Trstenika, Pirota, Kraljeva, Vranja, Užica, Stare Pazove, Vrbasa, Sente, Šida, Sombora, a iz Beograda sa Vračara, Starog grada, iz  Obrenovca, Lazarevca i Mladenovca.

Svi ovogodišnji nagrađeni radovi će biti korišćeni za promociju dobrovoljnog davalaštva krvi kako na društvenim mrežama tako i pri izradi promotivnog materijala namenjenog ovom programu.

Čestitamo pobednicima a ostalima želimo više sreće naredne godine!

Crveni krst Srbije

 

 

Informacije o lokacijama i terminima davanja krvi, potražite na linkovima Zavoda za transfuziju ispod, ili na mapi pronađite svoju opštinsku organizaciju kojoj se možete obratiti.

 

Institut za transfuziju krvi Srbije

Zavod za transfuziju krvi Niš

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine