Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Prva pomoć

Prva pomoć i realistički prikaz povrede, stanja i oboljenja

(Pravni osnov: Zakon o Crvenom krstu Srbije: član 6, 7, 10. i 13. Zakona.)

Prva pomoć je jedna od onih aktivnosti koja se posebno neguje u Crvenom krst Srbije. To je aktivnost koja se vezuje za organizaciju Crvenog krsta u celom svetu i po čemu je Crveni krst svuda prepoznatljiv.

Prva pomoć je čin spasavanja života, ali je takođe odraz humanosti, altruizma i osećaja za potrebe drugih ljudi.

Clan ekipe radi mere ozivljavanja na KPR lutki

 

Program prve pomoći obuhvata:  

  1. Obuku građana i volontera Crvenog krsta u pružanju prve pomoći;
  2. Angažovanje ekipa prve pomoći u obezbeđenju javnih skupova, sportskih manifestacija i drugih okupljanja;
  3. Promociju prve pomoći i preventivnih mera za sprečavanje neseće i povređivanja (naročito u okviru bezbednosti u saobraćaju i bezbednosti na radnom mestu);
  4. Obuku predavača i instruktora Crvenog krsta u prvoj pomoći
  5. Izradu literature iz prve pomoći: priručnika, uputstva i vodiča za pružanje prve pomoći za različičite ciljne grupe i namene.

Prva pomoć je delatnosti Crvenog krsta koja je uređena i Zakonom o Crvenom krstu Srbije (član 6, 7 i 10 Zakona), kao povereno javno ovlašćenje i takođe kao usluga koju pružamo svim pravnim i fizičkim licima.

 

U Crvenom krstu u Srbiji svake godine preko 30.000 građana nauči osnovne veštine prve pomoći, a obučava ih 1165 predavača i instruktora koliko ih ima u mreži Crvenog krsta Srbije. Nadamo se da će broj obučenih iz godine u godinu rasti.

Svako od nas može biti u prilici da treba prvu pomoć, ali svako od nas, takođe, može da nauči da pruži prvu pomoć. Posebna pažnja usmerena je na one populacione kategorije koje su izložene povećanom riziku od povreda zbog vrste posla, bavljenja sportom ili drugih razloga.

Dokumenti >>