Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 1. ОКТОБРА МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СТАРИЈИХ


28.09.2018

„Ми смо шампиони“

 

Позивамо вас 1. октобра у 11 часова на свечано отварање изложбе „Ми смо шампиони“ коју организују Црвени крст Србије и Повереник за заштиту равноправности кроз пројектe „Иницијатива за социјално укључивање старијих особа“ и „Мост разумевања – међугенерацијска солидарност“. Изложба се организује поводом 1. oктобра, Међународног дана старијих и биће постављена од 1. до 7. октобра 2018. године у Кнез Михаиловој улици испред броја 35.

Ова 28. годишњица обележавања 1. октобра посвећена је равноправности и људским правима старијих. Прошло је тачно 70 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима. Многи од жена и мушкараца на овим сликама старији су од Декларације, они су расли заједно са њом и током свог живота допринели су бољем квалитету живота свих нас. Ова изложба слави достојанство и допринос старијих особа у друштву, слави њихово знање, вештине, мудрост и храброст, слави емоције које нам пружају и топлину коју носе са собом. Уједно она носи и поруку да је социјална укљученост старијих у свим областима важна за развој сваког друштва. Коначно, она показује активну, креативну и социјално укључену старију особу у лику познатог америчког фотографа Харвија Лојда који не само да је са пуне 92 године и даље активан и ствара, већ је и целокупну своју поетику променио након што је ушао у девету деценију живота. Она носи лепу слику старења и међугенерацијске солидарности виђене кроз објектив младих фотографа.

У последњих неколико деценија, у готово читавом свету, дешавају се крупне демографске промене. Оне се крећу у правцу продужетка људског века и пораста броја старијих људи у укупној популацији. Старији су заправо хетерогена група која се разликује по типовима личности, по животном искуству, образовању, годинама, роду, култури, социоекономском статусу, пореклу, здравственом стању, активности... Резултат ове хетерогености је да постоје различити начини на које старије особе доприносе друштву, кроз преношење знања млађим генерацијама, размену искуства или кроз пружање подршке својим породицама.

Тема укључивања старијих у друштво се не може решити активношћу само једног сегмента друштва и она захтева заједнички напор цивилног сектора, јавних институција, независних тела и самих грађана и грађанки. Зато је значајно што за овакве иницијативе постоји разумевање и подршка Кабинета Министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику.

„Иницијатива за социјално укључивање старијих особа“ је регионални пројекат у пет држава Западног Балкана (Србији, Албанији, Босни и Херцеговини, Македонији и Црној Гори) у којим се пружа подршка старијим особама у циљу бољег укључивања у локалну заједницу и друштво. Овим пројектом уз финансијску подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског Црвеног крста, координира Црвени крст Србије. „Мост разумевања – међугенерацијска солидарност“ је пројекат који већ трећу годину за редом реализује Повереник за заштиту равноправости где ученици основних школа кроз литерарне и ликовне радове, као и фотографије, дају своје виђење старијих и старења у Србији, показујући да године не морају и не смеју бити препрека за достојанствен и квалитетан живот и да је мост разумевања међу генерацијама важан за све грађане и грађанке у Републици Србији.

Ова изложба супротставља се стереотипима о старењу и старости у Србији и, са једне стране, приказује активне старије особе, а са друге, нуди нам дух међугенерацијске солидарности. Неговање међугенерацијске солидарности је неопходност сваког добро уређеног друштва. Градити позитивну слику о старости, јавно признати ауторитет, мудрост и укупан допринос старијих особа, све то чини толерантно и хумано друштво које брине о свим својим грађанима и грађанкама, без изузетка.

Ми смо шампиони, и млади и старији, и наш циљ је изградња „Друштва за све генерације“.

Лице за контакт у Црвеном крсту Србије, Наташа Тодоровић, стручни сарадник, 062 8801531.