Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Hiljadupetsto dece ovog leta u Odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošiću


23.07.2022

Hiljadupetsto dece, posle pauze od dve godine usled korona virusa, ponovo će boraviti ovog leta u Dečjem odmaralištu Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ u Baošiću.

Tokom desetodnevnih smena u Odmaralištu će boraviti dece korisnici Programa narodnih kuhinja Crvenog krsta, deca iz enklava na Kosovu i Metohiji, đaci pešaci, deca iz hraniteljskih prodica kao i deca iz socijalno najugroženijih porodica građana Srbije.

Sredstva za boravak  dece i njihovih vaspitača obezbedilo je i ove, kao i niz prethodnih godina, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije.

Veoma značajan doprinos u obezbeđivanju sredstava takođe su dali svojim donacijama i građani Beograda preko uplatnice koja je dostavljena uz račun „Infostana“, organizacije Crvenog krsta u opštinama, gradovima i pokrajinama uz podršku lokalnih samouprava i donacijom kompanije „Jub“.

Tokom boravka u Odmaralištu deca će imati mogućnost da nauče osnove prve pomoći, saznaju više kako da ne postanu žrtve trovine ljudima, steknu nova drugarstva, nauče da plivaju ali i predstave svoje talente u okviru brojnih radionica – likovna, muzička, plesna, dramska i druge. U svim ovim aktivnostima pomažu im mladi volonteri Crvenog krsta Srbije iz 19 opština i gradova u Republici Srbiji.

Danas, 22. jula 2022. god. decu  su u Odmaralištu posetili predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, potpredsednik opštine Herceg Novi Mirko Mustur i predsednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović.

„Deci kojoj detinjstvo nije lako pokazujemo da život može biti lep i pravedan i da se za to vredi boriti i nadati se. Ovo je naš pokušaj da im pomognemo u socijalizaciji. Ovo je naša zajednička borba da im pokažemo lepo lice života, pravi put i ne damo im da odu na stranputicu. U tome im pomažu mladi edukovani volonteri Crvenog krsta.

Zahvaljujući pomoći od 60 miliona dinara, koju smo dobili od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije, uspeli smo da u vreme kada odmaralište nije radilo zbog korona virusa obnovimo i renoviramo objekat i učinimo ga još lepšim mestom za boravak naše dece“, izjavio je predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović.

Generalni konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović je rekao :

„Zahvaljujem vam se za sve ono što činite za decu da postanu dobri i humani ljudi. Decu, male ljude , učite kako da postanu veliki ljudi.

Dobar komšija je nekad važniji od brata, a mi na ovaj način gradimo mostove prijateljstva i spajamo ljude i narode“.

Mirko Mustur, potpredsednik opštine Herceg Novi je istakao:

„Saradnja sa Crvenim krstom Srbije se nikada nije ni prekidala, već se samo proširivala i uvek je bila u oba smera. Posebno nam je drago što su kod nas na letovanju deca sa Kosova i Metohije, ona koja nemaju pravo na detinjstvo kao druga deca. Ovakvim aktivnostima pokazujemo da njihovi sunarodnici misle na njih i podržavaju ih“.

„Srećan sam i ponosan sam što sam sa vama i što mogu i želim pomoći da se deca osećaju lepo na našem moru“, izjavio je Ivan Otović, predsednik Skupštine Herceg Novog.