Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Jačanje saradnje


13.03.2020

U drugom polugodištu školske 2018/2019 godine na incijativu Ministarstva odbrane Republike Srbije nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, posle 27 godina pauze ponovo je za učenike srednjih škola uvedena obuka iz oblasti odbrane zemlje.

Učenici završnih razreda obuhvataju se i ove godine obukom, jer punoletstvom stiču prva prava i obaveze prema našem sistemu odbrane. Namera nadležnih ministarstava bila je da se kod mladih razvije svest o važnosti jačanja sistema odbrane, ulozi koju svaki pojedinac ima prema državi u oblasti odbrane, te da se promovišu tradicionalne vrednosti na kojima počiva naše društvo, kao i da se učenici identifikuju s državom i njenim simbolima – zastavom i himnom. Od uvođenja obuke u srednje škole više od 90 odsto srednjih škola u Srbiji fakultativno izvelo nastavu o osnovama sistema odbrane na časovima odeljenjskih starešina. Takav trend nastavljen je i u ovoj, 2019/2020 školskoj godini.

 

Radi sprovođenja inicijative za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem Republike Srbije, Uprava za obaveze odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije je, pored predstavnika teritorijalnih organa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u nastavni proces uključila i rezervne vojne starešine.

Na sastanku načelnika Odeljenja za obučavanje građana Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije, kapetana bojnog broda Milana Konjikovca i njegovih saradnika sa predstavnicima Crvenog krsta Srbije dogovoreno je intenziviranje saradnje   radi zajedničkog ostvarivanja društveno značajnih ciljeva. 

 

To se posebno može ostvariti edukacijom pripadnika Uprave za obaveze odbrane u pružanju prve pomoći na osnovnoj i naprednoj obuci, kao i sertifikacijom o obučenosti pripadnika Ministarstva odbrane za primenu prve pomoći u skladu sa Pravilnikom o načinu pružanja prve pomoći, vrsti sredstava i opreme koji moraju biti obezbeđeni na radnom mestu, načinu i rokovima osposobljavanja zaposlenih za pružanje prve pomoći.

Saradnja ove dve instutucije može ići i u pravcu dopune postojećeg programa obučavanja članova specijalističkih timova za odogovr na nesreće Crvenog krsta Srbije sa tematskom jedinicom o osnovama postupaka RHB zaštite, i na koji način bi mogla biti podržana i pomognuta od strane Ministarstva odbrane.

Sagovornici su zaključili da je organizovanje ovakvih susreta i razgovora značajno za obe strane zbog razmene iskustava, a buduća saradnja preduslov i zaloga za zajedničko postizanje opšteg društvenog dobra.