Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Letnje šeme


09.08.2019

U sred ruže vetrova koje rasteruju bolesti pluća na 22 km od Aleskandrovca, 22 km od Vrnjačke banje i 22 km od Brusa u odmaralištu Crvenog krsta Aleskandrovca u Mitrovom Polju, na 700 metara nadmorske visine ovoga leta 155 mališana iz Beograda prćaka se u bazenu sa mineralnom vodom. Blagodeti ove kotline u kojoj se sudaraju kontinentalna i mediteranska klima, gde su leta podnošljivo topla, pre više od pola veka Milutin Andrejić, čije ime sada nosi odmaralište Crvenog krsta, osluškujući kreket žaba zimi shvatio je da tu postoje topli izvori. Na dubini od oko 140 metara pronađena je topla voda koja danas puni bazen odmarališta. Mulutin i njegova supruga posvetili su svoj život deci neznanoj, siromašnoj i tužnoj. Polako je nicalo odmaralište koje i danas postoji s istom namenom: da usreći decu čije je detinjstvo teško. Oko odmarališta šuma, polje, reka, sportski tereni , netaknuta priroda i samo jedna prodavnica. Dovoljno, da se napune baterije i resetuje dan. Sa mališanima su volonteri Crvenog krsta Zvezdare i Voždovca s kojima se deca igraju i uče da postanu dobri ljudi. Ima i spasilaca na bazenu.

Crveni krst Beograda je i ove godine uz uplatnicu „Infostana“ uputio poziv Beograđanima i kompanijama da učetstvuju u akciji „Pokaži im šta zaista znači ljubav“. Na poziv Crvenog krsta odazvalo se 7.303 domaćinstava i pravnih lica. Akciju je podržao i sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda kroz finasiranje programa „Pomoć marginalizovanim grupama stanovništva na teritoriji grada Beograda. U akciji je prikupljeno 3.123.212 dinara koji su bili dovoljni za oporavak dve grupe dece iz socijalno ugroženih porodica Beograđana.

Smene traju po sedam dana, mada deci to izgleda kraće. Kad mrak obuzme okolna brda i uspava livade, u odmaralištu kreće zabava. Tu su „Šiz friz“, maskenbali, izbor za mis i mistera i tako redom. Sve dok ih muzika ne uspava oko deset uveče. A onda ostaje samo reka da bez odmora protiče i žubori do sledećeg letnjeg dana.

Koliko će to boravak ovoj deci promeniti život niko ne zna, ali se svi nadaju da će im srećni letnji dani grejati sumornije noći. I tako do sledećeg viđenja. Sada su deca stekla nove prijatelje, poneko i ljubavi, a koliko će sve to trajti-ostaje vreme da proceni.