Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Međunarodni dan nestalih – 30. avgust


30.08.2019

Dan 30. аvgust se u Svetu obeležava kao Međunarodni dan nestalih sa ciljem prisećanja na njih i ukazivanje na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali. Crveni krst danas posebno skreće pažnju javnosti da više od dvadeset godina nakon prestanka sukoba na prostorima bivše Jugoslavije još uvek ima nekoliko hiljada porodica koje čekaju da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Međunarodni komitet Crvenog krsta, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci u saradnji sa Koordinacijom srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, organizuju izložbu video radova studentata na temu nestalih lica pod nazivom ‘’Empatija’’, koja će trajati do 9.septembra. Danas će biti održana prigodna svečanost u Skupštini grada Beograda gde će se prisutnima obratiti i Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, gospodin Ljubomir Miladinović

Izložba će biti dostupna porodicama nestalih i predstavnicima medija 30. avgusta 2019. u Skupštini grada Beograda tokom obležavanja Međunarodnog dana nestalih, a zvanično otvaranje je 31. avgusta u 13:00 u Kulturnom centru Beograda, nakon čega se seli u Rijeku.

Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca kontinuirano ulaže sve svoje napore da hiljadama ljudi koji se nalaze u migraciji iz zemalja Bliskog istoka i Afrike a koji na putu prema Evropi svakodnevno bivaju razdvojeni od svojih srodnika pomogne da se prekinute porodične veze ponovo uspostave. U okviru tih napora, još 2013. godine pokrenut je jedinstven projekat i alat za traženje lica putem objave fotografije tražioca pod nazivom “Trace the Face” https://familylinks.icrc.org/europe/en/Pages/search-persons.aspx, koji je trenutno aktivan na četiri kontitnenta, sa preko 16.000 registrovanih tražilaca i do sada ukupno 7.000 registrovanih fotografija od kojih je blizu 4.000 objavljenih na sajtu projekta.