Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Ministar Zoran Đorđević u poseti Dečijem odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošićima


22.07.2019

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sa svojim saradnicima, posetio je Dečije odmaralište Crvenog krsta Srbije u Baošićima, koje je prvi put nakon 35 godina od izgradnje rekonstruisano zahvaljujući sredstvima koja je obezbedilo resorno ministarstvo. U pratnji delegacije bio je predstavnik Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, konzul Zoran Dojčinović. 

 

Dočekali su ih prof.dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, Boško Mitrašinović, sekretar Crvenog krsta Vojvodine, i Momčilo Bjelivuk, upravnik Odmarališta sa saradnicima.

Za rekonstrukciju objekta izdvojeno je 30 miliona dinara, u okviru Sporazuma o saradnji, koji su potpisali ministar Đorđević i generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović u aprilu ove godine, a čija je ukupna vrednost 433.300.000 dinara.

U odmaralištu Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ u Baošićima će tokom letnje sezone, od 18. juna do 31. avgusta 2019. godine, na oporavku biti 1.830 dece.

U vreme posete ministra Đorđevića u odmarilištu Crvenog krsta Srbije boravi 247 dece i to:

-50 dece iz enklava na Kosovu i Metohiji (iz Vučitrna, Obilića,Orahovca,Istoka i Peći) čiji je boravak omogućila Pokrajinska organizacija Crvenog krsta Kosova i Metohije,

-63 dece korisnika narodnih kuhinja i humanitarne pomoći sa fokusom na udaljene seoske sredine, čiji boravak finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije,

-34 socijalno najugroženija deca iz Beograda, Odžaka i Ljiga čiji su boravak na moru omogućili građani Beograda uplatom na račun Crvenog krsta Srbije preko ulatnice „Infostana“,

-50 socijalno najugroženije dece iz Beograda, Srborana i Mionice čiji oporavak je omogućila kompanija „Jupol“.

-50 dece čiji je boravak omogućio Crveni krst Republike Srpske

“Veoma sam zadovoljan što smo uspeli da deci obezbedimo objekat za rehabilitaciju i rekreaciju kakav i zaslužuju. Deca su naš prioritet i resorno ministarstvo će nastaviti da ulaže maksimalne napore kako bi im omogućili sve što im je potrebno”, rekao je Đorđević.

“Radovi su trenutno prekinuti zbog turističke sezone i boravka dece u odmaralištu ali će biti nastavljeni u septembru. Tada će biti obnovljena fasada, krov i sanirana kuhinja gde se pripremaju obroci. U sledećoj fazi planirano je da se radi rekonstrukcija podova i sanitarne vertikale u objektu B – kaže prof.dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije. On ističe da ovaj objekat nije mesto gde deca samo dolaze da se kupaju i sunčaju, već se upoznaju s raznim veštinama i novim drugarima.

Deca koja će ove godine biti na moru u odmaralištu Crvenog krsta Srbije su deca iz: enklava na Kosovu i Metohiji, deca korisnici narodnih kuhinja i iz porodica koje primaju pakete humanitarne pomoći, deca iz hraniteljskih porodica, đaci pešaci, deca iz socijalno ugroženih porodica građana Beograda, deca iz domova za nezbrinutu decu i deca koja su dobila nagradno letovanje od Crvenog krsta Srbije. 

Deca koja se upućuju na oporavak uzrasta su od 7 do 14 godina starosti, oporavak svake grupe traje deset dana, u Odmaralištu imaju 5 obroka i dnevne i večernje edukativne i zabavne radionice koje zajednički realizuju s volonterima Crvenog krsta. Na plaži odmarališta dežuraju obučeni spasioci Crvenog krsta dok je za neplivače organizovana i škola plivanja.

Sredstva za boravak dece i njihovih vaspitača obezbedilo je: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, građani Beograda preko uplatnice koja je dostavljena uz račun „Infostana“, sredstvima organizacija Crvenog krsta u gradovima i opštinama, Pokrajinske organizacije Crvenog krsta Kosova i Metohije, donacijom skupština gradova Novog Sada i Vranja, donacijom kompanije „Jupol“ i sredstvima Crvenog krsta Republike Srpske.

Tokom ovog leta, u realizaciji Letnje škole podmlatka Crvenog krsta Srbije u Baošićima, učestvovaće 55 edukovanih mladih volontera iz 20 organizacija Crvenog krsta (Voždovac, Vranje, Gornji Milanovac, Gračanica,  Zrenjanin, Zubin Potok, Inđija, Kovin, Kosovska Mitrovica, Kraljevo, Mionica, Negotin, Novi Sad, Pančevo, Ruma, Svilajnac, Stari grad, Ćićevac, Šabac i Štrpce).

 

U vreme posete ministra Dečjem odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošićima svoja iskustva i ostvarenu saradnju sa Crvenim krstom Srbije u oporavku dece su razmenili Brano Dursun, predsednik Crvenog krsta Republike Srpske, koji je bio u poseti deci čiji je boravak obezbedio Crveni krst Republike Srpske i predstavnici kompanije JUB koji su obezbedili sredstva za oporavak 50 dece i realizovali sa Crvenim krstom Beograd program osnovne edukacije kroz trening za 50 mladih i radno sposobnih sugrađana kako bi pospešili samostalnost u molerskim i dekorativnim poslovima. Kompanija JUB je tokom svoje posete za 247 dece koja su se nalazila u Odmaralištu obezbedila prigodan poklon paket.

Tokom posete ministar Zoran Đorđević je obišao radionice koje se realizuju za decu u okviru programa Letnje škole podmlatka Crvenog krsta Srbije i deo završenih radova na obnovi objekata Dečjeg odmarališta Crvenog krsta Srbije “Krista Đorđević” u Baošićima.