Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obeleženo 30 godina rada Crvenog krsta Republike Srpske


27.06.2022

Crveni krst Republike Srpske obeležio je 23. juna 2022. godine na Palama 30 godina postojanja i rada. Obeležavanje ovog značajnog jubileja počelo je održavanjem Svečane sednice Skupštine Crvenog krsta Republike Srpske (CKRS) gde su uručena priznanja istaknutim bivšim radnicima, volonterima CKRS, kao i partnerima i prijateljima iz Crvenog krsta Srbije. Priznanja su, između ostalih, primili i: dr Rade Dubajić, generalni sekretar Jugoslovenskog Crvenog krsta u periodu osnivanja, dr Branislav Ljiljak, volonter Crvenog krsta Srbije i Sreta Janković nekadašnji zaposleni radnik u Humanitarnom birou Jugoslovenskog Crvenog krsta.

Na svečanoj akademiji, koja je organizovana u Kulturnom centru ovim povodom, istoga dana u večernjim satima,  predsednik CKRS Brano Dursun je izjavio: „Od samog početka rada Crvenog krsta Republike Srpske suočili smo se sa ogromnim potrebama našeg društva, dubokom humanitarnom krizom koja je ugrozila na stotine hiljada života. Ratna dešavanja svakodnevno su odnosila ljudske živote, a usled takvih dešavanja na desetine hiljada porodica razdvojeno je od svojih najmilijih“.

On je istakao da postojanje Crvenog krsta predstavlja garant kontinuiteta humanitarnog odgovora kroz generacije i upravo je na takvom putu i u cilju osnovan. Takođe je naveo da je tokom najtežih godina za organizaciju pomoć i saradnja sa Jugoslovenskim Crvenim krstom i Crvenim krstom Srbije bila od neprocenljivog  značaja.

„Tokom ratnih godina više od 500.000 ljudi napustilo je svoje domove, a Crveni krst je zaprimio i distribuirao stotine tona humanitarne pomoći“, naglasio je Brano Dursun.

Predstavnik Crvenog krsta  Srbije dr Dragan Lazić istakao je da je Crveni krst Srbije  bio  uz Crveni krst Republike Srpske  od osnivanja i biće i u budućnosti, jer su to bratski partnerski odnosi.

„Naša saradnja u budućnosti će biti konkretna i direkta, zasnovana na principima Crvenog krsta i ideji u svetu koja postoji preko vek i po, a u Srbiji 146 godina. To je ideja za čoveka, briga o čoveku, te ublažiti ljudsku patnju“, istakao je dr Lazić i čestitao 30 godina postojanja i rada Crvenog krsta Republike Srpske.

Predsednik  Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je na Svečanoj sednici   na obilježavanju 30 godina Crvenog krsta Republike Srpske da je duboko uverena  da bez humanosti, solidarnosti i društvene empatije, dugoročno nema ni uspešne  niti srećne zajednice.

"Nedostatak solidarnosti, dijaloga i razumijevanja, između političkih zajednica, kao i između pojedinaca, nužno vodi ka nesporazumima i konfliktima. Utoliko je uloga Crvenog krsta značajnija, jer jača društvenu koheziju i gradi mostove između ljudi", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na akademiji Crvenog krsta Republike Srpske.

Ona je podsetila  da su prvi ispiti Crvenog krsta Republike Srpske bili ujedno i najteži, te da su položeni sa najvišim ocenama, zahvaljujući požrtvovanosti i humanosti radnika i volontera koji su nesebično pomagali brojnim ljudima kojima je pomoć tih godina bila potrebna.

„Čestitam vam jubilarnih 30 godina postojanja i rada, sa željom da ostanete svijetao primjer humanosti na koji svi možemo da se oslonimo i ugledamo", izjavila je Cvijanovićeva.

Na svečanoj akademiji premijerno je prikazan dokumentarni film „Stazama humanosti“.