Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Održano Državno takmičenje – „I mi učestvujemo! Bezbedni u saobraćaju“


26.09.2019

Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Srbije u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja - posvećeno bezbednosti dece u saobraćaju

Državno takmičenje ekipa prve pomoći Crvenog krsta Srbije u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja održano je u subotu 21. septembra u Tašmajdanskom parku u Beogradu .

Takmičenje je svečano otvoreno u 10 časova na Stadionu Tašmajdan, a samo takmičenje se odvijalo na poligonima od 11 do 16 časova. Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Srbije odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Uprave za bezbednost saobraćaja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Na konferenciji za štampu novinarima su se obratili prof.dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, kapetan policije Aleksandar Radenković, Uprava za bezbednost saobraćaja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Miodrag Loncović, Uprava za bezbednost na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Boban Stevanović, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, dr Branislav Ljiljak, predsednik Organizacionog odbora takmičenja i Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.

Pre početka konferencije za štampu prisutnima je prikazan promotivni spot za kampanju „Ne prepisuj prvu pomoć“ koja se odnosi na promociju važnosti poznavanja prve pomoći. Ideja je da se važnost poznavanja prve pomoći približi javnosti imajući u vidu sve aspekte i konsekvence koje mogu nastati zbog neadekvatnog pristupa u edukaciji građana u ovoj oblasti.

Prof.dr Dragan Radovanović je istakao da je ovaj Festival prve pomoći Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Srbije u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja najveća i najmasovnija manifestacija koju Crveni krst Srbije organizuje svake godine i koja okuplja preko 700 volontera Crvenog krsta iz cele Srbije.

Ukazano je i na važnost, po svetskim i evropskim protokolima, namenskog postavljanja AED aparata na javna mesta na lokacijama gde postoji velika cirkulacija ljudi. Posle kraće obuke, ove aparate su spremni da upotrebe praktično svi, bez obzira na vrstu i stepen obrazovanja ili fizičke preduslove. Ova kampanja Crvenog krsta Srbije ima jasnu nameru da unapredi sigurnost građana u mestu gde žive, gde rade, kupuju, gde se šetaju i rekreiraju, na taj način što će se ovi uređaji učiniti dostupnim na što većem broju lokacija, o čemu bi građani trebalo da budu i odgovarajuće informisani. Crveni krst će u tom smislu redovno raditi na kratkim neformalnim vidovima edukacije iz prve pomoći, koji će biti realno dostupni građanima kao što su “dan otvorenih vrata”, radionice, prezentacije, obuka na javnim mestima i slično.

Na Državnom takmičenju ekipa Crvenog krsta Srbije svoje umeće poznavanja prve pomoći pokazalo je 15 ekipa Omladine i 15 ekipa Podmlatka Crvenog krsta iz 28 grada i opštine iz cele Srbije, koje su se plasirale na Državno takmičenje nakon pobeda na opštinskim, gradskim, pokrajinskim i međuregionalnim takmičenjima. Na Državnom takmičenju Crvenog krsta Srbije nadmetalo se 12 ekipa Crvenog krsta u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja, iz isto toliko organizacija Crvenog krsta u gradovima i opštinama.

Na takmičenju je nastupilo i 11 ekipa „petlića“, najmlađih volontera Crvenog krsta, koji na ovoj manifestaciji učestvuju revijalno prikazavši svoja znanja i veštine u pružanju prve pomoći posetiocima Tašmajdana.

U takmičenju Omladine Crvenog krsta Srbije u prvoj pomoći prvo mesto osvojila je ekipa Crvenog krsta Stari grad, drugo mesto ekipa Crvenog krsta Užice i treće mesto ekipa Crvenog krsta Palilula.

U takmičenju Podmlatka Crvenog krsta Srbije u prvoj pomoći prvo mesto osvojila je ekipa Crvenog krsta Užice, drugo mesto ekipa Crvenog krsta Palilula i treće mesto ekipa Crvenog krsta Sremska Mitrovica.

U takmičenju ekipa Crvenog krsta Srbije u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja, prvo mesto osvojila je ekipa Crvenog krsta Savski venac, drugo mesto osvojila je ekipa Crvenog krsta Ruma i treće mesto osvojila je ekipa Crvenog krsta Užice.

Na edukativnim i zabavnim poligonima koje je uredio AMSS najbolji i najspretniji biciklisti su iz ekipa u kategoriji Omladine Crveni krst Sremska Mitrovica a u kategoriji Podmlatka Crveni krst Zrenjanin. AMSS je svim članovima pobedničkih ekipa dodelio zaštitne kacige. Najspretniji biciklista na celom takmičenju je Nikoleta Petković iz ekipe omladine Crvenog krsta Gračanica kojoj je AMSS dodelio bicikl. Najspretniji pratilac u vožnji bicikla je iz ekipe Omladine Crvenog krsta Sremska Mitrovica. Strahinja Ratkov koji je kao nagradu dobio zaštitnu kacigu za biciklistu.

Takmičenje u prvoj pomoći se realizovalo na 15 poligona - radnih i zabavnih tačaka, na kojima su se članovi ekipa prve pomoći takmičili u pružanju prve pomoći i drugim veštinama važnim za volontere Crvenog krsta. Svoje umeće u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja prikazale su ekipe Crvenog krsta na dve iscenirane situacije u saobraćaju.

Dok su na simuliranim situacijama saobraćajnih nezgoda volonteri Crvenog krsta vešto spasavali povređene, posetioci Tašmajdana su imali priliku da se oprobaju u zanimljivoj obuci u veštinama kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe automatskog defibrilatora. Kako pravilno odabrati i koristiti dečje sedište, građanima su predstavili stručnjaci Agencije za bezbednost saobraćaja. Uz instruktore NAVAK Akademije posetioci Tašmajdanskog parka imali su priliku da na simulatoru iskuse situaciju prevrtanja vozila i čeonog sudara. Kako vešto upravljati bicilom pokazali su instruktori AMSS, a kako bezbedno učestvovati u saobraćaju vozeći električni trotinet moglo se naučiti uz instrukore kompanije Etrotineti.

Pravi festival prve pomoći i bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju uveličalo je preko 700 volontera Crvenog krsta i veliki broj sugrađana koji su se priključili ovoj manifestaciji.

Crveni krst Srbije se zahvaljuje svima koji su podržali Državno takmičenje, pokroviteljima Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i Upravi za bezbednost saobraćaja MUP-a Republike Srbije i svim partnerima u akciji ABS, NAVAK Akademiji, AMSS, Etrotineti, SC Tašmajfdan, Petoj beogradskoj gimnazija, RTS, DKC Beograd, i doprineli da se ova manifestacije realizuje sa uspehom.