Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Program „Promocija humanih vrednosti“ (PHV) – Festival pozorišnih predstava


26.10.2019

Festival pozorišnih predstava će biti održan u Kulturnom centru Čukarica (ul. Turgenjevljeva 5) u utorak 29. oktobra s početkom u 11 časova.

Crveni krst Srbije ove godine po šesti put organizuje Festival pozorišnih predstava u okviru programa „Promocija humanih vrednosti“. Suorganizatori Festivala su Crveni krst Užice, Crveni krst Čukarica i Crveni krst Beograd.

Program „Promocija humanih vrednosti“ ima za cilj smanjenje nasilja među mladima kroz promovisanje tolerancije i poštovanja različitosti. Predstave su osmišljene u skladu sa ciljem i temama programa „Promocija humanitarnih vrednosti“, a  to su: tolerancija, nenasilna komunikacija, lični, grupni i kulturalni identitet i poštovanje različitosti, prevencija diskriminacije i stigmatizacije, rodna ravnopravnost, dečja prava i prevencija nasilja u elektronskim medijima.

Na ovoj manifestaciji, u Beogradu, svoja znanja i talenat će prezentovati deca iz sedam organizacija Crvenog krsta: Novi Sad, Kovin, Ruma, Kikinda, Šid, Stari grad i Voždovac.

Deca će izvoditi predstave u trajanju od po 15 minuta.

U osmišljavanju tematskih pozorišnih predstava učestvovali su:

  • edukovani mladi volonteri Crvenog krsta,
  • prosvetni radnici koji su uključeni u realizaciju Programa i
  • organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama.

Prvi deo Festivala je održan 23. septembra, u Narodnom pozorištu u Užicu. Na Festivalu u Užicu oko 800 dece iz užičkih osnovih škola imalo je priliku da proprati predstave u kojima je glumilo 50 dece, učenika trećeg i četvrtog razreda osnovne škole iz sedam sredina (Šabac, Mionica, Kraljevo, Ivanjica, Sjenica, Tutin i Užice). U okviru priprema pozorišnih predstava, sa „malim glumcima“ radili su mladi volonteri Crvenog krsta koji su i edukatori u okviru programa „Promocija humanih vrednosti“. Kao najedukativnije prepoznate su predstave Crvenog krsta Kraljevo, Mionica i Ivanjica.

Tokom prošlogodišnjeg Festivala, koji je održan u Zrenjaninu u Narodnom pozorištu, na kome smo videli 26 pozorišnih predstava, po odluci žirija, najupečatljivije predstave su imali: Crveni krst Ćićevac, Kraljevo i Užice. O značaju programa "Promocija humanih vrednosti" svedoče i prošlogodišnji učesnici Festivala. Deca iz Ćićevca, kroz predstavu "Završni ispit" svojim vršnjacima su poručila: "Čujte deco, to nije sramota – PHV je najbolja učiteljica života".

Prvi PHV festival je održan 2013. god. u saradnji sa Crvenim krstom Voždovac.

I ove godine će organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama, učenicima osnovnih škola u svojoj sredini, prikazati pozorišnu predstavu, koju su osmislili u okviru programa "Promocija humanih vrednosti, a za potrebe ovogodišnjeg PHV festivala.