Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Svečanost povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi


18.06.2019

Crveni krst Srbije je u petak, 14. juna, povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u Crvenom krstu Srbije organizovao svečanost.

Tom prilikom promovisali smo  kampanju „Crveni krst – Crveni tepih“ u kojoj učestvuje preko 40  poznatih i afirmisanih ličnosti iz sfere javnog života Srbije koji pozivaju građane da se odazovu akcijama dobrovoljnog davanja krvi, uručena su najviša priznanja za davalaštvo krvi „Za najhumaniju sredinu“ gradovima i opštinama koje su u 2018. godini dale najveći doprinos u prikupljanju dovoljnih količina krvi za sve pacijente u sistemu zdravstvene zaštite i nagrađeni najuspešniji učenici na ovogodišnjem umetničkom konkursu „Krv život znači“.

Na svečanosti u Crvenom krstu Srbije priznanje „Za najhumaniji grad“  dodeljena su priznanja gradu Požarevcu (sa 6,03% davalaca u odnosu na 100  stanovnika); Kragujevcu (sa 4,55%) i Pirotu(4,04%).

Priznanje „Za najhumaniju opštinu“ dodeljena su opštini Inđija (6,39%), Lazarevac (5,74%), Bačka  Palanka (5,64%), Zemun (5,41%), Despotovac (5,25%) i Bački Petrovac (sa 4,37 odsto).

Na ovoj svečanosti  su učenici osnovnih i srednjih škola i njihovi nastavnici iz 26 opština Srbije koji su osvojili prva tri mesta na umetničkom konkursu „Krv život znači“ dobili  od Crvenog krsta vredne nagrade.

Ovogodišnja svetska kampanja dobrovoljnog davanja krvi je u skladu sa porukama  Svetske zdravstvene organizacije, a glavna tema je zdravlje. Zdravlje je ljudsko pravo, a pristup bezbednoj krvi kada je potrebna je pravo svakog pojedinca, ovogodišnji slogan bio je  „Bezbedna krv za sve - A šta ti možeš da učiniš?”

Domaćini svečanosti bili su prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, gospodin Ljubomir Miladinović i novinarka i voditeljka Danijela Pantić Conić, jedno od TV lica koje je nosilac ovogodišnje kampanje.

Svečanosti su prisustvovali dr Vesna Rakonjac, direktorka Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, dr Vesna Mijucić, direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije, dr Nevenka Bujandrić, načelnica kolekcije Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, sa saradnicima kao i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, gospodin Đorđe Staničić i brojni mediji.