Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Spomen soba

Crveni krst Srbije je povodom 135 godina od svog osnivanja, 6. februara 2011., otvorio Spomen sobu gde su izložena originalna dokumenta, fotografije, knjige, filmovi, delovi opreme koja se koristila tokom prošlog veka, uniforme  i drugi eksponati koji su obeležili postojanje i istoriju rada Crvenog krsta u Srbiji.

Crveni krst Srbije poseduje i čuva materijale u različitim formama zapisa, pisanim, tonskim, foto, video i elektronskim. Materijali govore o radu Crvenog krsta na ovim prostorima, od osnivanja do danas, i zbirka se stalno dopunjuje.ž

Deo video i pisanih materijala je prebačen u elektronsku formu, a cilj je da svi materijali budu dostupni u elektronskoj formi.

 

Građani koji poseduju dokumentaciju, istorijske tragove naše prošlosti, su dobrodošli da sa nama i posetiocima podele deo stvaranja zajedničke istorije u kojima su i njihovi preci ili poznanici uečstvovali. Dokumentaciju ili eksponate ćemo skenirati i fotografisati i učiniti ih dostupnim naučnim institucijama, istraživačima, entuzijastima i svim zainteresovanim korisnicima.

spomen soba

 

Spomen soba nalazi se u zgradi sedišta organizacije u Beogradu, Simina broj 19, u prizemlju.