Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima


27.07.2023

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u petak, 28.07.2023. godine u 10 časova, Crveni krst Srbije i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima organizuju stručni skup u svečanoj sali Crvenog krsta Srbije, Simina 19.   

Učesnicima skupa obratiće se zaštitnik građana, rukovodilac Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima (MuP), predstavnici Crvenog krsta Srbije i Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Nakon prezentacija, učesnici će imati priliku da diskutuju i daju svoje komentare i predloge za unapređenje sistema zaštite žrtava trgovine ljudima u Republici Srbiji.

Metodom vršnjačke edukacije, volonteri Crvenog krsta Srbije, tokom prve polovine ove godine, preventivne poruke o potrebi zaštite i merama opreza od trgovine ljudima preneli su putem 645 informativnih radionica do više od 20.000  osoba, posebno dece i mladih pripadnika ranjivih socijalno ugroženih i marginalizovanih grupa među domaćim stanovništvom i migrantima. Informativne radionice realizovane su sa  ciljem  informisanja dece i mladih o merama opreza i prevenciji opasnosti od trgovine ljudima.

Razvijena i priznata metodologija Crvenog krsta Srbije obezbeđuje da se poruke o zaštiti prenesu vršnjačkom edukacijom najmlađima, mladima  u odnosu na izazove koje im uzrast donosi, kao i odraslima u situaciji potrebe.

U cilju senzibilisanja budućih profesionalaca za potrebe potencijalnih i stvarnih žrtava trgovine ljudima kontinuirano su sprovođene radionice sa studentima relevantnih fakulteta, a naročito sa studentima smera za socijalni rad Fakulteta političkih nauka, Medicinskog fakulteta i Pravnog fakulteta.