Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima


28.07.2023

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Crveni krst Srbije i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima organizovali su danas stručni skup posvećen ovom važnom društvenom problemu.   

Učesnicima skupa su se obratili šefica kabineta zaštitnika građana Mirjana Nikolić, koja je predstavila novu ulogu svoje institucije – izvestioca u oblasti borbe protiv trgovine ljudima. Zatim, Jelena Anđelić, koordinatorka programa za borbu protiv trgovine ljudima Crvenog krsta Srbije i Aleksandra Ljubojević, direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima. One su predstavile svoje najnovije aktivnosti u oblasti zaštite žrtava, a predstavljen je i najnovi polugodišnji statistički izveštaj. Takođe, reč je na skupu uzeo i Miroslav Jovanović, rukovodilac Službe za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima.

Nakon prezentacija, učesnici su imali prilike da diskutuju, daju svoje komentare i predloge za unapređenje sistema zaštite žrtava trgovine ljudima u Republici Srbiji.

Metodom vršnjačke edukacije, volonteri Crvenog krsta Srbije, tokom prve polovine ove godine, preventivne poruke o potrebi zaštite i merama opreza od trgovine ljudima preneli su putem 645 informativnih radionica do više od 20.000  osoba, posebno dece i mladih pripadnika ranjivih socijalno ugroženih i marginalizovanih grupa među domaćim stanovništvom i migrantima. Informativne radionice realizovane su sa  ciljem  informisanja dece i mladih o merama opreza i prevenciji opasnosti od trgovine ljudima.

Razvijena i priznata metodologija Crvenog krsta Srbije obezbeđuje da se poruke o zaštiti prenesu vršnjačkom edukacijom najmlađima, mladima  u odnosu na izazove koje im uzrast donosi, kao i odraslima u situaciji potrebe. U cilju senzibilisanja budućih profesionalaca za potrebe potencijalnih i stvarnih žrtava trgovine ljudima kontinuirano su sprovođene radionice sa studentima relevantnih fakulteta, a naročito sa studentima smera za socijalni rad Fakulteta političkih nauka, Medicinskog fakulteta i Pravnog fakulteta.