Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obuka za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku u zajednici, Struga, Severna Makedonija


15.12.2023

U centru za obuku u Strugi, Severna Makedonija, je između 4. i 8. decembra 2023. godine održana obuka za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku u zajednici u organizaciji Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i Društva Crvenog krsta republike Severne Makedonije. Učesnici obuke su bili zaposleni i volonteri iz nacionalnih društava Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Turske, a predavači su bili Ea Suzanne Akasha i Josh Lee iz referentnog centra Međuanarodne federacije za psihosocijalni podršku, Sanja Pupačić iz delegacije međunarodne federacije u Sarajevu i nataša Todorović i dr. Milutin Vračević iz Crvenog krsta Srbije.

Obuka je održana u okviru kontinuiranih ulaganja u jačanje kapaciteta regionalnih nacionalnih društava u oblasti mentalnig zdravlja i psihosocijalne podrške i nastavila se na obuku trenera za psihološku prvu pomoć održanu u Sutomoru, Crna Gora u junu ove godine. Jačanjem nacionalnih društava u ovoj oblasti će se osigurati održivost i promovisati kvalitet intervencija u domenu mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške. Konkretno, ova obuka je učesnicima omogućila da dalje razvijaju svoje tehničke sposobnosti i veštine fasilitacijeali da u isto vreme i razmene iskustva i dobre prakse.

Predstavnici Crvenog krsta Srbije, Nataša Todorović i dr. Milutin Vračević su u okviru ove obuke razvili segment koji se bavi psihološkom prvom pomoći starijim osobama, obihvtajući i definicije ejdžizma, pregled najčešćih problema sa mentalnim zdravljem u starijem životnom dobu kao i primenu koncepta „gledaj, slušaj, poveži“ u intervencijama koje se odnose na podršku starijim osobama od strane volontera ili zaposlenih u Crvenom krstu. Ova obuka predstavljala je i prvo testiranje ovog materijala i pripremu za njegovo uvođenje u obuku vezanu za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku u zajednici u okviru pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.