Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Age Aganst the Machine - Stariji protiv mašina


29.04.2024

U okviru projekat „Age Against the Machine - Stariji protiv mašina“  u nedelju 28. aprila 2024. godine održana je prva proba u Kulturnom centru Novog Sada. Ukupno 27 učesnika radionice različitih generacija je pokušalo da verbalno i neverbalno ali i kroz umetnost objasni šta je „ejdžizam“. 

Po učesnicima ove prve radionice život je kontinuirana promena i tranzicija i ta promena je uvek deo našeg života. Neki od učesnika smatraju da je strah od sopstvene smrti u osnovi lošeg ponašanja prema starijima. U svojim umetničkim izrazima učesnici su dočarali „ejdžizam“ prema: mladoj osobi, osobi srednjih godina, starijem muškarcu, starijoj ženi i starijoj ženi na selu.

Ova aktivnost bila je i deo obeležavanja Globalne međugeneracijske nedelje i pokušaja da se izgrade međugeneracijski prostori i zajednice.

Ovaj projekat je u okviru programa Evropske komisije CERV – Mreža gradova, sa partnerima iz Danske, Portugalije, Italije, Poljske i Holandije. Crveni krst Srbije je zadužen za ekspertski deo, Nataša Todorović i dr Milutin Vračević su zaduženi da uvedu temu “ejdžizma” i da prikupe kvantitativne podatke o ejdžizmu u svim zemljama.  Nosilac projekta je Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ a koordinatori i koautori projekta su Branka Bajić Jovanov i Lazar Jovanov.