Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

AKTIVNOSTI ZDRAVOG STARENJA U CRVENOM KRSTU NIŠA


06.04.2023

U okviru projektaJačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom krize Kovid-19 i budućih kriza“ koje finansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, a kojim koordinira Crveni krst Srbije realizovana je poseta Crvenom krstu Niša. Crveni krst Niša je jedan od 30 centara koji na Zapadnom Balkanu koji sprovodi aktivnosti zdravog starenja.

Od početka projekta u okviru psihološke prve pomoći putem telefona bilo je preko 700 poziva starijih osoba i osoba sa invaliditetom. U skladu sa Dekadom zdravog starenja pored telefonske podrške 2022. godine počele su aktivnosti zdravog starenja koje uključuju 92 starije osobe i osobe sa invaliditetom.

Grupe se okupljaju svake nedelje i pored edukacija o socijalnoj inkluziji, zdravoj ishrani, zdravstvenoj prevenciji, mentalnom zdravlju u program su uključene i fizičke aktivnosti. Važno je napomenuti da su članovi grupa aktivni vode računa o solidarnosti, rodnoj ravnopravnosti i značaju celoživotnog učenja, pa će tako u narednom period biti održan čas esperanta, ali i fudbala na kome će osnove prikazati starija žena koja je bila i član Ženske fudbalske reprezentacije Srbije.

Posetu su obavili stručni saradnici Crvenog krsta Srbije, Nataša Todorović i dr Milutin Vračević.