Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Crveni krst Srbije na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga


25.10.2016

Crveni krst Srbije je 24. oktobra na štandu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Hali 1A beogradskog sajma učestvovao na dve tribine. Prva je održana u 13 časova, a njena tema je bila Prevencija nasilja nad starijima u institucijama. Ovo predstavlja dalji nastavak saradnje Crvenog krsta Srbije i Ministarstva usredsređene na prevenciju nasilja nad starijima, njihova ljudska prava i učešće u socijalnom i javnom životu. Uvodno izlaganje na tribini dala je Nataša Todorović, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije, govoreći o nasilju nad starijima kao o javnozdravstvenom, društvenom problemu i obliku kršenja ljudskih prava. Navedeni su podaci o nasilju nad starijima na globalnom nivou i u Srbiji, od kojih su neki prikupljeni kroz istraživanja koje je realizovao Crveni krst Srbije, kao i preporuke za prevenciju ovog najmanje istraženog oblika nasilja.

Druga tribina, sa početkom u 18 časova je bila posvećenja volontiranju, ponovo sa fokusom na starije osobe. Tema tribine je bila Volontiranje seniora u zajednici –prilika za sve generacije.  Uvodnu reč je i ovog puta imala Nataša Todorović govoreći o značaju volontiranja, a oslanjajući se na bogato iskustvo Crvenog krsta Srbije u ovoj sferi. Istaknuto je da volontiranje promoviše solidarnost i omogućava ugroženim grupama da budu aktivni članovi zajednice čime se pojačava društvena kohezija. Volontiranje ima i zdravstvene benefite za osobe koje volontiraju, takođe podstiče samopouzdanje, omogućava učenje novih veština i pomaže da osoba proširi krug svojih socijalnih kontakta.

Na tribini su govorili i mladi volonteri Crvenog krsta Savskog venca i Crvenog krsta Starog grada i pričali o primere dobre prakse, o brojnim primerima saradnje između mlađih i starijih volontera u različitim programima Crvenog krsta, kao i o tome šta su sve kroz aktivnosti naučili od starijih volontera.