Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Crveni krst Srbije na „Forumu ljudskih prava – Srbija u 2021.godini“


14.12.2021

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u partnerstvu sa Timom Ujedinjenih nacija u Srbiji, Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji,  Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu i Nacionalnim konventom za Evropsku uniju, organizovao je „Forum ljudskih prava - Srbija u 2021. godini“.  Na Forumu su učestvovali predstavnici ministarstava, međunarodnih organizacija, nezavisnih tela i organizacija civilnog društva.

U ime Crvenog krsta Srbije na Forumu je učestvovala Nataša Todorović, psiholog i ekspertkinja za prava starijih. Ona je učestvovala u Panelu 1 - „Društvene grupe i pristup ljudskim pravima“ gde je govorila o ljudskim pravima starijih osoba.

Starije osobe suočavaju se sa nizom specifičnih izazova kada je u pitanju uživanje njihovih ljudskih prava. Na primer, oni se često suočavaju sa starosnom diskriminacijom, određenim oblicima socijalne isključenosti, ekonomskom marginalizacijom zbog neadekvatnih penzija, ili su žrtve eksploatacije i zlostavljanja. Oni su takođe izloženi velikom riziku od ozbiljnih kršenja ljudskih prava koja su česta u ustanovama za dugotrajnu negu.

Dok se ljudskim pravima starijih osoba pridaje više pažnje poslednjih godina upravo zbog brzog starenja stanovništva u Evropi i svetu uopšte, pandemija COVID-19 bila je neka vrsta uveličavajućeg stakla, pomoću koga smo videli gde su problemi u pristupu ljudskim pravima starijih.

Pre nego što počnemo da pričamo o pravima starijih osoba moramo prepoznati njihovu različitost. Kada kažemo stariji, mislimo na osobe koje imaju između 65 i 105 godina one se među dobom razlikuju više nego bilo koja dobna grupa. Oni su jedna velika heterogena grupa i do tih godina su došli na različite načine uz akumulaciju različitih uticaja. Među njima ima različitih kategorija koje se razlikuju po obrazovanju, finansijskoj sigurnosti, po tome da li žive u gradu ili na selu, da li žive sami, po zdravstvenom statusu....

Da bi se ljudska prava starijih unapredila i adekvatno zaštitila potrebno je da se donese Nova Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima starijih osoba a koja će omogućiti zaštitu ljudskih prava i sigurnost da ljudska prava nemaju rok trajanja. Sa naše strane veliki pozitivni iskorak bi bio kada bi Republika Srbija aktivno učestvovala u procesima donošenja ove konvencije.