Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

CRVENI KRST SRBIJE NA JESENJEM FESTIVALU ZDRAVLJA


05.11.2017

Na šesnaestom po redu festival zdravlja, kojim je zatvoren ciklus od 8 godina od osnivanja festivala, ove jeseni 2. novembra u Domu Vojske Srbije, Crveni krst Srbije organizovao je tribinu pod nazivom “Dostojanstveno starenje”. Crveni krst Srbije je između ostalog I pokrovitelj Festivala. Pored Crvenog krsta Srbije još dve organizacije članice mreže HumanaS održale su tribine, dok su ostale članice mreže imale svoje predstavnike u publici.

Nakon što sa ostalim zvanicama, učestvovala na svečanom otvaranju Festivala zdravlja, NatašaTodorović, psiholog iz Crvenog krsta Srbije, vodila je skup na kome su učestvovali:  u ime Poverenika za zaštitu ravnopravnosti savetnik Slobodan Milivojević; Gradimir Zajić, sociolog u penziji; Paulina Firićanski, psiholog Gerontološkog centra Beograd; Dunja Tanasić, studentkinja sociologije, I Miloš Todorović, student antropologije.

Kada govorimo o dostojanstvu uvek moramo da imamo na umu da je ono kamen temeljac ljudskih prava i da društvo koje poštuje dostojanstvo svih svojih građanki I građana je društvo koje je ravnopravnije, rekla je Nataša Todorović.

Od najmlađeg do najstarijeg učesnika, različitih profesija I iskustava, moglo se čuti mišljenje o dostojanstvenom starenju, iznosili su poglede kako oni lično vide sada, ali i u budućnosti dostojanstveno starenje. Slobodan Milivojević je istakao dobru saradnju sa Crvenim krstom Srbije, ali I potrebu da društvo sarađuje I prijavljuje svako kršenje instituciji poverenika, dok je sociolog u penziji, Gradimir Zajić, istakao da A. Šopenhauer nije bio u pravu kada je rekao da je govor o dostojanstvu puka podvala, to jest, pompezna fasada laskava za samopoštovanje, a u biti bez ikakve istinske potpore.

Psiholog Paulina Firićanski, sa svojim dosadašnjim iskustvom na radu u Gerontološkom centru u Beogradu, ističe da gerontološki centar pokušava da starijim pruži usluge koje bi mogle da olakšaju njihove probleme, a pre svega poštujući dostojanstvo korisnika usluga Domova za starije. Dunja Tanasić, studentkinja sociologije, je svoje izlaganje usmerila ka problemima mladih u budućnosti, ona kao problem vidi neizvesnost održivosti penzionog fonda, te da iz finansijskih razloga se može ugroziti dostojanstvo budućih generacija. Miloš Todorović, student antropologije, objašnjava da je samo starenje biološki process na koji se ne može uticati, ali da je dostojanstveno starenje pitanje kulture, i da moramo zajedno raditi da bi stvorili jednu takvu kulturu.