Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Crveni krst Srbije organizovao Seminar o međunarodnom humanitarnom pravu


10.04.2024

Crveni krst Srbije je u periodu od 08 do 10. aprila 2024. godine organizovao seminar o međunarodnom humanitarnom pravu sa ciljem da podstakne  interesovanje studenata za ovu oblast, kao i doprinese boljem razumevanju i prihvatanju ove grane prava. Studenti mahom pravnih fakulteta bliže su se upoznali sa aktivnostima Crvenog krsta Srbije, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, razmenili ideje i iskustva sa profesorima i stručnjacima u oblasti međunarodnog humanitarnog prava i bezbednosti i oficirima Vojske Srbije.

Kako bi “iskusili” primenu ovog prava u praksi, studenti su u okviru seminara rešavali studije slučaja, davali svoje mišljenje o kvalifikaciji zamišljenih oružanih sukoba, odlučivali o pravilima međunarodnog humanitarnog prava oslanjajući se na svoje poznavanje teorije i prakse. Procenjivali su koje je ciljeve dozvoljeno, a koje zabranjeno gađati u oružanom sukobu.

Na otvaranju seminara studentima se obratila Jelena Stijačić, šefica Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Beogradu, a tokom seminara pozdravio ih je Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.

Seminaru su prisustvovali studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu,  Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Fakulteta za poslovne studije i pravo, Fakulteta bezbednosti, Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Pravnog fakulteta u Beogradu i kadeti Vojne akademije. Seminar je organizovan zahvaljujući podršci Međunarodnog komiteta Crvenog krsta – Regionalne delegacije u Beogradu.