Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Crveni krst Srbije proslavio147 godina od osnivanja


07.02.2023

Danas je Crveni krst Srbije proslavio 147 godina od osnivanja. Tim povodom, upriličena je svečanost koju je otvorio predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, a kojoj su prisustvovale brojne visoke zvanice. Prisutnima su se obratili šefica regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jelena Stijačić, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, ministar sporta Zoran Gajić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Miomir Đorđević i pomoćnica u Ministarstvu za brigu o porodici Jasmina Pekmezović.

 „Činjenica da trajemo toliko dugo u neprekinutom kontinuitetu govori o vrednosti ideje Crvenog krsta i njenih osnivača. Dugo trajanje kazuje i o jedinstvenoj povezanosti naroda i njegovog Crvenog krsta, naroda koji poštuje i veruje Crvenom krstu, i Crvenog krsta koji časno i beskompromisno služi narodu i njegovim potrebama“ kazao je Radovanović. Prema njegovim rečima,  organizacije Crvenog krsta u protekloj godini kontinuirano su radile na zdravstvenoj prevenciji i edukaciji pre svega mladih, ali i građana svih generacija. Crveni krst Srbije realizovao je aktivnosti i u okviru službe traženja nestalih lica, podrške zdravstvenom sistemu u iminuzaciji građana u cilju rešavanja pandemije izazvene Korona virusom, aktivnosti programa borbe protiv trgovine ljudima, pomoći migrantima, edukacije na temu međunarodnog humanitarnog prava, a uspešno je ostvarena međunarodna saradnja sa drugim nacionalnim društvima, institucijama i partnerima.

Radovanović je istakao da u sistemu Crvenog krsta radi ukupno oko 750 zaposlenih i 70000 obučenih volontera koji u svakom trenutku znaju šta treba činiti u slučaju potrebe. On je istakao da se mreža volontera širi kao i poverenje koje narod ima u ovu organizaciju. „Crveni krst je narod i narod je Crveni krst, to je neraskidiva veza koja savladava svaki humanitarni izazov kroz vek i po postojanja“, kazao je Radovanović.

Reči snažne podrške za aktivnosti Crvenog krsta Srbije i toplu čestitku sa verom da će ova organizacija još dugo služiti narodu preko video-poruke  uputio je Frančesko Roka, predsednik Međunarodne federacije Društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Stijačić je ukazala na borbu koju svakodnevno Crveni krst vodi i naglasila kako je ta borba danas značajnija nego ikada. Ona je rekla da je osnovni zahtev brzo odgovoriti na krizu, ali ujedno biti svestan svojih kapaciteta koje je neophodno prilagođavati novom vremenu. Stijačić je navela izazove koji stoje pred organizacijom i dodala da Međunarodni komitet Crvenog krsta ima čast i privilegiju da za partnera ima Crveni krst Srbije.

Ministarka Grujičić podsetila je na svetlu istoriju ove organizacije koja je od nastanka bila predana najvišim ciljevima solidarnosti i milosrđa i čiji je osnivač doktor Vladan Đorđević bio ne samo odan principima humanosti kao lekar i čovek velike vizije, već i borac u ratu i miru. Ona je naglasila da danas   kad Crveni krst Srbije slavi 147 godina postojanja, upravo zbog velikih gorostasa kakav je bio Đorđević mi imamo na koga da se ugledamo i na koga da budemo ponosni. „Naša je obaveza da jednog dana, kada  naši potomci budu slavili nove godišnjice Crvenog krsta Srbije, ostavimo takav trag i takav legat da i oni mogu da  budu ponosni na nas“, rekla je ministarka.

Uz želju da volonteri i zaposleni Crvenog krsta Srbije nastave da pomažu sve kojima je pomoć potrebna, ministar Gajić je istakao da nema dugovečnijeg odnosa od onog koji je ova organizacija izgradila sa zajednicom, te da rad u Crvenom krstu daje svrhu.

„Ponosan sam što sam na čelu ministarstva koje je jedan od najvećih donatora ove velike organizacije, ali mislim da je mnogo važnije da svi ljudi u ovoj zemlji uvek imaju kome da se obrate, na koga da se oslone“, rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović.

Pekmezović je istakla značaj podrške i pomoći koju Crveni krst pruža ljudima u vremenu dugom skoro vek i po i podvukla činjenicu da je Ministarstvo za brigu o porodici partner u radu Crvenog krsta jer je briga o porodici zajednički cilj.Đorđević je skrenuo pažnju na to da je Crveni krst uvek bio podrška Srbiji i srpskom narodu, i najavio nastavak saradnje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Crvenog krsta u aktivnostima oko narodnih kuhinja, porodičnih paketa i boravka socijalno ugrožene dece u odmaralištima.

Na svečanosti smo predstavili volontera Crvenog krsta Marka Čikarića, učitelja iz Prokuplja, dobitnika Virtus nagrade za filantropiju i ovogodišnje Svetosavske zahvalnice. On je učitelj u maloj školi u Tovrljanu i poznat je po tome što je uvek spreman da pomogne svima kojima je pomoć potrebna. Svoje đake Marko kolima skuplja, dovozi u školu i vraća ih kući posle nastave. Nakon kratkog razgovora sa njim, darovane su mu knjige za školsku biblioteku, donacija izdavačke kuće Vulkan.

Takođe, u čast obeležavanja 100 godina od košarke u Srbiji, kada je predstavnik Crvenog krsta iz Amerike doneo prvu košarkašku loptu u Srbiju, učitelju Marku državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj uručio je i košarkašku loptu kako bi nastavio kod svojih đaka da širi ljubav prema ovom sportu.

Uz uvažene predstavnike Vlade, svečanosti su prisustvovali brojni ambasadori, crkveni velikodostojnici, mnogobrojni partneri Crvenog krsta Srbije, kao i volonteri i zaposleni.

 

Crveni krst Srbije je osnovan 25. januara po starom, a 6. februara po novom kalendaru 1876. godine u Beogradu, u zgradi  na Studentskom trgu.  Na mestu zgrade u kojoj je Crveni krst Srbije osnovan, danas je Muzej jugoslovenske kinoteke. Na  ulazu  u zgradu stoji  spomen ploča o nastanku Crvenog krsta Srbije. Neposredan povod nastanka Srpkog Društva Crvenog krsta  bilo je stradanje izbeglica posle hercegovačkog ustanka i potreba pružanja pomoći ugroženom, izbeglom stanovništvu. Ideju za osnivanje ove humanitarne organizacije dao je dr Vladan Đorđević. Zgradu u kojoj je danas Crveni krst Srbije projektovao je arhitekta Aleksandar Bugarski i predstavlja spomenik kulture. U više navrata, kada su to ratne prilike zahtevale, zgrada je bila vojna bolnica.